Børs og finans

Børsoppgang i Asia - gigant steg kraftig

Men stemningen er avventende.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
3. juni 2016 - 08.00

De fleste Asia-børsene stiger fredag.

Men stemningen er avventende i forkant av dagens arbeidsmarkedsrapport fra USA, av mange stemplet som månedens viktigste rapport.

- Holder pusten

Rapporten blir ansett som en nøkkelindikator på hvorvidt Federal Reserve vil heve renten i juni.

Konsensus ligger ifølge Marketwatch på at 155.000 nye jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i mai, noe som i så fall vil være ned fra 160.000 i april.

Ledighetsraten ventes ned fra 5,0 til 4,9 prosent.

- Alle kommer til å holde pusten før arbeidsmarkedsrapporten i morgen, sa sjefstrateg Doug Cote i Voya Investment Management til CNBC torsdag.

Tokyo trosser yen

I Tokyo endte Nikkei opp 0,48 prosent til 16.642,23, mens den bredere Topix-indeksen noterte seg for en oppgang på 0,41 prosent til 1.337,23.

Oppgang skjer til tross for en sterkere yen. USDJPY står i skrivende stund i 108,59.

Markedet får drahjelp av tungvekteren Fast Retailing, som spretter opp over seks prosent etter at Uniqlo-kjeden meldte om nærmere seks prosent salgsvekst i Japan på årsbasis i mai. Fast Retailing utgjorde i april over åtte prosent av Nikkei-indeksen.

Shanghai snudde

I Shanghai ble de ledende indeksene først tynget av at innkjøpssjefsindeksen for tjenestesektoren (Caixin PMI) falt fra 51,8 til 51,2 i april. Nyetableringer og nyansettelser i Kinas private sektor var den svakeste på tre måneder.

Men trenden har senere snudd, og Shanghai Composite og large cap-indeksen CSI 300 er opp hhv. 0,2 og 0,5 prosent.

Ellers i Asia- og Stillehavsregionen stiger Hang Seng i Hong Kong 0,4 prosent, Kospi 200-indeksen i Sør-Korea er omtrent uendret, mens den råvaretunge Sydney-børsen er op 0,7 prosent.

Asia-oversikten her.