Børs og finans

Marine Harvest: Det er veldig skummelt

Marine Harvest frykter regjeringens tiltak for å øke lakseproduksjonen kan føre til det motsatte.

Artikkel av: NTB
1. juli 2016 - 08.11

Mangel på laks fører til høye laksepriser, og torsdag varslet regjeringen at de iverksetter tiltak for å øke produksjonen i oppdrettsnæringen. Taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen, økes i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året. «Dermed kan oppdretteren utnytte de naturlige temperaturvariasjonene i sjøen bedre», skrev fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i en pressemelding.

Verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest, frykter konsekvensen kan bli det motsatte av det Sandberg ønsker, skriver Dagens Næringsliv.

– Hvis endringene fører til mere lakselus og større luseproblemer, vil du kanskje oppnå det motsatte av hva du ønsket, at det faktisk blir mindre laks, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.

– Problemet er at man får mer laks i sjøen, mer biomasse, når problemet med lakselus er størst. Det er når det er varmt i sjøen at lakselusen vokser raskest. Øker du mengden laks i sjøen uten å ha kontroll, er det veldig skummelt, sier konsernsjefen.

– Min risiko er politisk. De som tar risiko, er de oppdretterne som tar i bruk modellen uten å ha kontroll. Risikoen ligger på næringen, sier Sandberg.

Norges Naturvernforbund er heller ikke spesielt begeistret for regjeringens tiltak.

– Jo flere fisk, dess større smittepress. Det må være miljøet som bestemmer hvor stor belastning et område skal tåle, ikke markedsprisen på laks, sier generalsekretær Maren Esmark. (©NTB)

Vi gjør oppmerksom på at Periscopus ved Trygve Hegnar eier fire millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 0,9 prosent, i Marine Harvest.