Børs og finans

Så mye økte lønnsslippen til verdens banksjefer

Amerikanske banksjefer tjener dobbelt så mye som sine konkurrenter i Europa.

13. juli 2016 - 12.18

Lønnsøkningen til de 20 best betalte banksjefene i verden steg med 7,6 prosent i 2015 til et gjennomsnittlig nivå på 13,1 millioner dollar, tilsvarende 110 millioner norske kroner. 

Toppsjefene for de seks største amerikanske bankene gjorde det spesielt bra, med en oppgang på over 10 prosent, viser en studie gjennomført av Equilar og Financial Times.

Lederne for JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citi, Wells Fargo, Bank of America og Morgan Stanley tjente hele 20,7 millioner dollar, tilsvarende 174 millioner kroner, i 2015. 

Jamie Dimon i JPMorgan Chase toppet listen med en årslønning, som inkluderte fastlønn og bonusordninger, på 27,6 millioner dollar, tilsvarende 232 millioner kroner. 

Til sammenligning tjente lederne for de 11 største bankene i Europa rundt 10,4 millioner dollar, tilsvarende 87 millioner kroner. 

Bill Smead, grunnlegger av Smead Capital, mener lønningene virker høye gitt den lave avkastning disse selskapene tilbyr. 

Samtidig påpeker han at det å bli leder for banknæringen, hvilket er under betydelig kritikk, ikke lenger er like attraktivt som å bli leder for selskaper i enkelte andre industrier.