Børs og finans

- Når alle tror alt går til helvete, er det bare å kjøpe

- Det blir en sesongmessig ­økning i produksjonen og fall i prisen nå. Når det nærmer seg jul blir det manko igjen, og så blir det for lite. Så første halvår i 2017 blir kjempebra, sier lakseoppdretter.

Artikkel av: Eline Hvamstad
19. september 2016 - 13.10

Saken stod først på trykk i mandagens utgave av Finansavisen!

Byrknesøy i Gulen: Tidligere denne høsten tok analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets en rekke lakseaksjonærer på sengen da han spådde et prisfall på 40 prosent, riktignok fra pristoppen i juli.

I Gulen kommune i Sogn og Fjordane tok oppdretter Ola Braanaas, som selv har vært kjent for å rocke opp laksebransjen, det hele med knusende ro.

Sesongmessig fall

Han mener at hvis man ser på de underliggende produksjonstallene i Norge og Chile, så er det ingenting som tyder på noe kraftig lakseprisfall med det første.

– Det blir en sesongmessig ­økning i produksjonen og fall i prisen nå. Når det nærmer seg jul blir det manko igjen, og så blir det for lite. Så første halvår i 2017 blir kjempebra, spår han, og legger til;

– Sånn er det bare, det er uunngåelig.

– Så første halvår i 2017 bli bra prismessig?

– Ja, det er bare å kjøpe aksjer når lakseprisen er på det laveste nå. Når prisene faller, folk blir deprimerte og tror alt går til helvete, er det bare å kjøpe, sier Braanaas.

– Første halvår neste år blir et superhalvår.

Bra, men ikke toppscore

Firda Seafood Group omsatte for 522,3 millioner kroner i 2015, og Braanaas tror 2016-tallene blir enda bedre.

– Prisene har vært gode så langt, ihvertfall ut august. Men vi er en produsent som produserer både laks og ørret – halve produksjonen vår er ørret, og ørretmarkedet har vært svakt i første halvår, sier Braanaas, og fortsetter;

– Vi kommer nok ikke til å få toppscore som om vi var en ren lakseoppdretter.

Mens slakteriet jobber på spreng i bakgrunnen, møter vi på mannen som selger all fisken for Firda, salgssjef Tore Larsen.

– Han selger 15 millioner kilo fisk i år. Det er ikke så verst, sier Braanaas.

– De er langt flere selgere på Nortura når de skal selge kjøttet sitt enn vi har her for å selge ­fisken vår.

Og med de summene opp­dretterne har sett i sommer og høst, kan Larsen bekrefte at det er en ­hyggelig jobb.

– Det er eventyrlig akkurat nå, men vi har et edruelig forhold til det hele. Vi vet at det svinger, det vil gå i bølgedaler; litt opp og litt ned, sier Larsen.

– Det er alltid kjekt når det er et sug i markedet. Det liker vi, skyter Braanaas inn.

Han understreker at de er i en god salgsposisjon.

– De kommer til oss for å kjøpe fisk, det er ikke omvendt. Og det er alltid en god situasjon å være i, sier Larsen.

– Enormt potensial

Braanaas forteller at de i løpet av samme uke skal ta imot besøk fra Japan og Sør-Korea.

– Det er hele tiden folk som kommer for å gjøre handel, så vi skulle gjerne hatt enda mer fisk. Potensialet i verden er enormt.

– Vi er litt begrenset i Norge av at vi tror vi er størst i verden, men 5 millioner mennesker er bare en middels liten by i Kina. Vi har et kjempepotensial i å produsere og få ut mer fisk, sier han.

Og målet på sikt er jo at alle disse sultne munnene rundt om i verden skal spise litt mer fisk, og litt mindre kylling.

– Hvis vi bare kan ta en middag i året fra kyllingindustrien, så blir folk både friskere og raskere i hodet, og vi får produsert enda mere fisk – og kan gi enda mer tilbake til lokalsamfunnene våre, sier Braanaas.

«Oppdretterne» kan du følge på HegnarTV. Intervjuet med Braanaas ser du her!