Børs og finans

Glem sorte svaner. Her er de grå!

Nomura peker på 10 hendelser som kan treffe markedet i 2017. 

Foto: NTB SCANPIX/ SHUTTERSTOCK

Artikkel av: Eline Hvamstad
8. desember 2016 - 16.27

Hvert år lanserer en rekke banker og meglerhus det som omtales som "sorte svaner", ting som mest sannsynligvis ikke vil skje i det kommende året.

Nå er investeringsbanken Nomura ute med noe de kaller "grå svaner" - usannsynlige, men virkningsfulle hendelser som kan inntreffe.

- Det er unødvendig å si, men ingen av disse svanene er vårt base-case, sier en Nomura-analytiker til Bloomberg, før han legger til:

- Investorer som har fått merke årets store begivenheter på kroppen, vet at det betyr ikke at det ikke nødvendigvis vil skje.

Her er Nomuras 10 grå svaner for 2017:

1. Russland på krigsstien. Til tross for at en faktisk militær invasjon er usannsynlig, kan grunnlaget legges neste år gjennom alt fra endringer i USAs utenrikspolitikk til valget av populistiske ledere i Europa, ifølge Nomura.

2. En kraftig økning av USAs produktivitet kan, hvis det inntreffer få implikasjoner, som strekker seg fra en rekke raskere renteøkninger til et vedvarende løft for aksjer, hvis det materialiserer seg.

3. Kina liberaliserer valutaregimet. Sannsynligheten for at Kina får til dette i løpet av de kommende 12 månedene er svært lav. Skulle det skje, vil det gi svakere yuan, sier Nomura-analytikerne.

4. En exit fra Brexit. Den britiske statsministeren Theresa May står på at "Brexit betyr Brexit", og vil sette i gang prosessen med å forlate EU innen mars 2017. Hvis ikke høyesterett finner grunnlag for å avholde en ekstraordinær folkeavstemning, eller at EU legger til rette for å beholde Storbritannia i EU, skriver Nomura-analytikerne.

5. Kapitalkontroll i fremvoksende markeder. Hvis Donald Trumps planlagte finanspolitikk sender USA-renter høyere og ytterligere styrker dollaren, vil det kunne tvinge politikerne til å ta affære. De kan for eksempel komme til å koordinere et kollektivt opprør mot USA. Landene som er mest utsatt for dette er dem med flyktige valutaer, lave valutareserver og relativt lave priser, ifølge Nomura.

6. Den japanske inflasjonen gjør et hopp. Dersom den japanske inflasjonen stiger kraftigere enn ventet, drevet av høyere oljepriser og svakere yen, kan det tvinge Bank of Japan til å ta grep.

7. Krise i oppgjørssentralene. Samspillet mellom banker som sliter, usikkerhet og store bevegelser i et overpriset marked - med sentrale motparter i sentrum, kan potensielt føre til en krise, hevder i Nomura et "worst-case"-scenario.

8. Blir FED-sjefen sittende? Janet Yellen fikk kastet en rekke skjellsord etter seg under presidentkampanjen, men at hun blir byttet ut når Donald Trump blir president er det få som tror på. At Trump derimot kan bruke sin posisjon til å nominere nye styremedlemmer når dagens avtaler utløper, er ikke utenkelig. Nomura sier at det i tilfelle vil gi høyere styringsrente.

9. Slutten for Abenomics? Den mest sannsynlige utfallet av et stortingsvalg i Japan er at statsminister Abes støtte vil bli styrket, mener Nomura. Skulle denne stabiliteten slå sprekker, vil det komme som et stort sjokk på markedet.

10. Vink farvel til kontanter. Det virker uunngåelig at elektroniske betalinger vil erstatte sedler og mynt på et tidspunkt, men Nomura ser en stor trigger for at det vil skje raskere enn ventet: negativ avkastning. 

(Kilde: Bloomberg)