Børs og finans

Laksemilliardær fikk tidenes julegave

For Inge Berg startet julen tidlig med tildeling av ti utviklingskonsesjoner til havfarmen i Nord-Norge.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
26. desember 2016 - 11.50

FINANSAVISEN: – Havfarmene er en viktig del av vår løsning for hvordan havbruks-næringen skal utvikle seg på en bærekraftig måte, og vi vil jobbe videre for å realisere disse planene», sier Inge Berg (52) til Finansavisen.

Kvelden før kvelden før kvelden fikk Inge Berg beskjed om at hans Havfarm-konsept endelig hadde fått grønt lys fra Fiskeridirektoratet.

Det er snakk om ti utviklingskonsesjoner på 780 tonn hver.

Kapital har rangert Inge Berg som Norges 47. rikeste med en formue på 4,3 milliarder kroner.

Bruker julen til å vurdere «ja»

Egentlig hadde Nordlaks og Berg søkt om 39 slike tillatelser. Tanken var å bygge tre gigantanlegg til havs. Fiskeridirektoratet synes det var for liten forskjell på de tre anleggene til at alle representerte noe individuelt og nytt, og godkjente bare ett. At tre ble for mye forlangt ble klart i sommer, da Nordlaks fikk avslag på deler av søknaden. Men én havfarm blir det antagelig nå.

Fiskeridirektoratet ga tilsagn om 10 av de 13 konsesjonene som er rammen for én havfarm. Vedtaket om tilsagn på mindre biomasse enn konstruksjonens kapasitet skaper en del hodebry for Berg og han vil bruke litt tid på det nå.

LES OGSÅ: Han har alle pengene han trenger

– Tilsagnsbrevet er komplisert og omfattende. Det samme er de økonomiske og ikke minst tekniske forutsetningene i prosjektet. Nå må vi bruke julen til å sette oss grundig inn i vedtaket og vurdere forutsetningene det bygger på, før vi beslutter veien videre, sier Berg.

HegnarTV møtte Inge Berg og barna i TV-serien «Oppdretterne» denne høsten. Se hele episoden her!

Langt år 

Det har gått et godt år siden utviklingskonsesjonene ble utlyst og Inge Berg varslet at de ville søke. Berg har bygget opp et gigantisk sjømatfirma i Vesterålen, og er ifølge Kapital god for 4.3 milliarder kroner. Han var derfor ikke bekymret for å få ordnet finansiering av sine nye laksekonstruksjoner i da prosjektet startet.

– Praten om konsesjoner til havs begynte jo for 25 år siden. Men det er vel først den siste tiden vi har tatt tak i dette. Det er dette vi har lyst å bruke tid og pengene våre på, sa Berg til Finansavisen i fjor.

LES OGSÅ: Startet med to tomme hender - nå er han god for 4,3 mrd.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.