Børs og finans

Nå varsler långivere bankboikott

Slik vil norske långivere protestere mot dårlig behandling. 

Foto: Finansavisen

Artikkel av: Eline Hvamstad
8. desember 2016 - 07.39

Både Akershus interkommunale pensjonskasse og Alfred Berg Kapitalforvaltning var blant de store långiverne til det kriserammede offshorerederiet Havila.

Forrige uke ble Havila reddet fra konkurs. Gjeldsløsningen innebar at Sævik-familien beholder aksjemajoriteten, mens de to långiverne ble tvunget til å ta milliontap. Nå reagerer de sterkt på bankenes behandling av de andre kreditorene, og sier til DN at de vil begrense lån til offshorerederier og boikotte enkelte banker som selger risikolån i form av obligasjoner utstedt av selskaper.

- Norske offshoreselskaper vil få store problemer med å hente inn risikokapital i lånemarkedet fremover, sier investeringssjef i Akershus interkommunale pensjonskasse, Paal August Nordhagen, til avisen.

Han får støtte av porteføljeforvalter Tom Hestnes i Alfred Berg Kapitalforvaltning. 

Hestnes sier til avisen at han mener verdiene i offshoreselskapene "forvitrer" fordi bankene bruker altfor lang tid på å forhandle med selskapets ledelse.

- De ignorerer usikrede kreditorer fullstendig, sier Hestnes til DN, som også varsler boikott av banker som har behandlet usikrede obligasjonseiere på en "hånlig og smålig" måte.