Børs og finans

Travelt for opposisjonen før finansdebatten

Opposisjonen har aldri før hatt mindre tid til å finslipe sine argumenter før Stortingets finansdebatt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
5. desember 2016 - 06.23

Finansdebatten er, sammen med trontalen, den viktigste debatten i løpet av stortingsåret. Det er god parlamentarisk skikk å gi opposisjonen god anledning til å sette seg inn i regjeringens budsjettforslag slik at politikerne kan stille forberedt i salen.

I år får opposisjonen langt mindre tid enn vanlig. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre mener den sene avklaringen gjør opposisjonens jobb vanskelig.

– Vi har ikke oversikt over tallgrunnlaget og får ikke kvalitetssikret hva en eventuell budsjettenighet vil bety, sa han en ukes tid før budsjettenigheten var et faktum.

I siste liten

De fire partilederne på borgerlig side trakk et lettelsens sukk da de kom fram til en enighet lørdag – bare halvannet døgn før absolutt siste frist.

Opposisjonen måtte imidlertid bruke søndagen på å sette seg inn i endringene som regjeringen og samarbeidspartnerne har kommet fram til.

I flere dager hadde det bygd seg opp en spenning om finansdebatten ville ende med at statsministeren ville stille kabinettsspørsmål for å få budsjettet vedtatt. Men ettersom partene allikevel ble enige, kan forslaget leveres Stortinget mandag morgen for å få det behandlet i salen.

Forsinkelsene i årets budsjettforhandlinger betyr også at det blir mindre tid for fagkomiteene å gjøre sitt arbeid. Etter at budsjettrammene for de enkelte politikkområder er avklart, kan komiteene gjøre omdisponeringer, men bare innenfor den vedtatte rammen.

Stemmer først for eget alternativ

De fire rakk ikke fristen for å legge fram en felles innstilling og også fristen for å levere tilleggsinnstilling røyk for første gang siden den nye budsjettordningen ble innført i 1998.

Det betyr at Venstre og KrF vil stemme for sine egne alternative budsjettforslag først, og dernest gi subsidiær støtte til avtalen alle fire står bak.

Det er ventet at opposisjonen i debatten vil gripe fatt i samarbeidsproblemene på borgerlig side.

Også klimapolitikk og det grønne skiftet blir trolig sentrale temaer. Samarbeidspartiene mener avtalen deres gir grunnlag for utslippsreduksjon av 662.000 tonn CO2 neste år, men forskere hos Cicero har ifølge NRK allerede trukket anslaget i tvil. (©NTB)