Børs og finans

Forsøkte å selge Reitan-imperiet for 50 milliarder

London-baserte private equity-giganter skal ha fått tilbud om å kjøpe Reitan-familiens imperium.

Odd Reitan og Magnus Reitan. Foto: Jørgen Hyvang.

Artikkel av: Redaksjonen
3. januar 2017 - 11.07

Pengene fosser inn for Odd Reitan og hans to sønner Ole Robert og Magnus. I 2015 endte inntektene for morselskapet Reitangruppen på 64,1 milliard kroner, mens driftsresultatet før av – og nedskrivinger (EBITDA), havnet på skyhøye 4,5 milliarder kroner.

Tirsdag skriver Finansavisen at Reitan-familien skal ha ønsket å cashe inn gevinsten på familiebedriften i tredje generasjon. Prisen skal ha vært opptil 50 milliarder kroner.

En av kildene med inngående kjennskap til budprosessen forteller at det meste foregikk på sensommeren i fjor. Investeringsbanken Goldman Sachs skal ha blitt hyret inn som tilrettelegger og de første indikative budene skal ha kommet i september, før prosessen bråstoppet.

Før jul ble det spekulert i et salg, men det ble avvist av Ole Robert Reitan og Rema-hæren. Det gikk så langt at Ole Robert Reitan spilte inn en film for å roe salgsryktene.

Men fra flere uavhengige hold får Finansavisen opplyst at Goldman Sachs har vært i kontakt med flere av de største private equity-aktørene i London for å høre om de vil kjøpe Rema 1000, Reitan Convenience og Uno-X Gruppen. Alt, bortsett fra selskapets investeringsdel skal ha blitt luftet for salg.

Da prosessen i London begynte å lekke ut, skal Reitan-familien ha vært raske med å legge planene på hold for å unngå uro.

- Det sies at de ønsker å fokusere annerledes og opprette et slags familiekontor hvor pengene skal forvaltes i eiendom, aksjer og obligasjoner, sier en av kildene til Finansavisen.

Finansdirektør Kristin Genton i Reitangruppen avviste Finansavisens spørsmål om Rema 1000 var til salgs den 7. november i fjor. Også i går avkreftet hun salgsprosessen:

«Jeg kan bekrefte at Reitangruppen ikke har engasjert megler for å selger REMA 1000 og Reitan Convenience. Jeg viser også til video som Ole Robert Reitan la ut på Facebook før jul».

I videoen forteller Ole Robert Reitan at Rema 1000 ikke er til salgs – en video som for øvrig kom ut en måned etter Finansavisens første henvendelse.