Børs og finans

Skagens Kristoffer Stensrud spår kraftig renteoppgang

Kristoffer Stensrud. Foto: Iván Kverme.

Artikkel av: Odd Steinar Parr / Redaksjonen
12. januar 2017 - 11.01

I torsdagens utgave av Finansavisen kan vi lese at Skagens Kristoffer Stensrud (63) tror den amerikanske tiårsrenten stiger til over fire prosent i år, noe som vil få store utslag i verdens aksje- og boligmarkeder.

- Jeg er positiv. Første halvår blir i hvert fall bra, sier aksjeguruen Kristoffer Stensrud når Finansavisen spør hva han tror om utviklingen på Oslo Børs fremover.

Svaret ligner de andre svarene på Skagen Fondenes nyttårskonferanse på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo i går. Men så kommer det interessante fra Stensrud – et syn som virker å deles også av de andre Skagen-forvalterne, inkludert hans sønn Alexander Stensrud.

- Hva frykter du mest?

- En ukontrollert renteoppgang i andre halvår, sier Stensrud til Finansavisen.

Når det gjelder forvalterens frykt om «ukontrollert» renteoppgang, er «kraftig» renteoppgang noe han faktisk tror vil skje etter sommeren. Stensrud mener økonomer flest undervurderer hvor mye rentene vil stige.

- Jeg regner dette som sannsynlig, men det er et tema for andre halvår og utover, ikke i første halvår. Det vil komme et par skremmeskudd, sier aksjeguruen til Finansavisen.

Stensrud tror dem amerikanske tiårsrenten vil stige til over fire prosent innen året er omme. I går var renten på 2,37 prosent, etter en oppgang fra bunnen på rundt 1,40 prosent i sommer. Høyere inflasjonsforventninger basert på gode makrotall og Donald Trumps valgseier er årsaken. Inflasjonen er allerede på vei opp, både i USA og i Europa.