Børs og finans

Tror DHT sier nei til Fredriksen

Frontline vil kjøpe. Analytikere tolker.

John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
30. januar 2017 - 15.19

Mandag morgen ble det kjent at Frontline har lagt inn et ikke-bindende bud på det NYSE-noterte tankrederiet DHT Holdings.

Frontline foreslår et vederlag på 0,725 Frontline-aksje per DHT-aksje, noe som implisitt representerer 5,09 dollar per DHT-aksje basert på Frontlines sluttkurs fredag.

Børsmeldingen om budet her. 

DHT Holdings falt 3,0 prosent til 4,27 dollar i fredagens handel på Wall Street, men reagerer opp 12,4 prosent til 4,80 dollar i førhandelen mandag.

Frontline reagerte opp i tidlig handel på Oslo Børs, men har mistet momentum utover dagen, og er i skrivende stund ned 0,6 prosent til 58,25 kroner.

- Svært fornuftig fusjon

Pareto Securities mener den potensielle fusjonen er svært fornuftig, går det ifølge TDN Finans frem av en analyse.

- Vi ønsker dette oppkjøpsforsøket fra Frontline velkommen. Det gir både oppside til DHT-aksjonærene, øker likviditeten i den allerede likvide Frontline-aksjen, og konsoliderer markedet for råoljetankeskip ytterligere, skriver meglerhuset.

Pareto-analytikerne regner ifølge nyhetsbyrået ikke med at andre spillere kommer på banen for å gi det John Fredriksen kontrollerte tankrederiet kamp om DHT.

- Samtidig merker vi oss at dette oppkjøpsforsøket følger oppskriften til flere tidligere Fredriksen-oppkjøp fra tidligere, og mener det ikke kan utelukkes at Frontline forblir en minoritetsaksjonær om oppkjøpet ikke lykkes i første omgang, heter det videre.

Tror Fredriksen får nei

Clarksons Platou tror ifølge TDN Finans derimot at DHT ikke vil akseptere budet.

Forklaringen er at rederiet de seneste årene har vært tydelige på strategien med å investere for å bygge opp flåten når markedet er svakt, for så å selge når markedet er høyt.

- Basert på dette, blir vi overrasket hvis styret anbefaler å selge selskapet på den nåværende impliserte verdsettelsen, skriver meglerhuset.

Meglere anslår 62 millioner dollar i pris for 5-årige VLCC-er, mens Clarksons Platou ifølge nyhetsbyrået argumenterer for at verdien midt i forretningssyklusen burde være rundt 80 millioner dollar.