Børs og finans

Bekymret for lavere produktivitet

Flesteparten av oss har fått mindre å rutte med. Men noe av det mest bekymringsfulle er at produktivitetsveksten i industrien faller, 
advarer forsker Ådne Cappelen.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
21. februar 2017 - 08.22

Norske lønnsmottagere fikk mindre i fjorårets lønningspose. Og produktivitetsveksten i norsk industri er lavere enn hos landets største handelspartnere, skriver DN. Det lover ikke bra for fremtidige lønnsoppgjør, ifølge forsker Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Svak produktivitetsvekst er bekymringsfullt. 2016 var ikke et lystig år. Produktivitetsveksten er en viktig faktor for reallønnsvekst. Hvis produktivitetsveksten er dårlig, er rommet for reallønnsvekst dårlig. Det betyr at vår evne til å ha en høyere levestandard blir redusert, materielt sett, sier Cappelen til avisen. 

Mandag la Cappelen frem en foreløpig rapport om grunnlaget for lønnsoppgjørene i år på vegne av Teknisk beregningsutvalg (TBU).

Cappelen har ifølge DN ingen «quick fix» for industribedriftene. Han mener mesteparten av nedgangen skyldes Norges oljeavhengighet, ikke at eksempelvis svenskene er mer produktive enn nordmenn:

- Nedgangen i oljerelatert industri er nok hovedforklaringen. Den svake industriutviklingen og oljenedgangen gjør at vi har en svak produktivitetsvekst, mens de fleste av våre handelspartnere har høyere produksjonsvekst enn Norge, som Sverige, Tyskland, Frankrike, Danmark og Storbritannia, sier Cappelen til avisen.