Børs og finans

Forvalter: - Et tapsprosjekt

Aktiv forvaltning er et tapsprosjekt – ifølge Hans Thrane Nielsen, som har drevet med aktiv forvaltning i mer enn 20 år. Unntaket er Oslo Børs, mener han.

Hans Thrane Nilsen - Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen

Hans Thrane Nilsen - Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
27. februar 2017 - 09.18

Det er i gjennomsnitt 56 prosent av norske fond som slår børsutviklingen hvert år. Toppåret var i 2016 da alle utenom to – det ene av disse ble lagt ned – klarte å slå Børsen, skriver DN. Hvis man ser på hvordan fondene gjør det på flere års sikt, er det 50–60 prosent av de aktive fondene som klarer å slå børsutviklingen, litt avhengig av hvilken tidsperiode man ser på. Da er fond som er lagt ned inkludert.

Fond som gjør det bra i én periode har ifølge avisen også en tendens til å ikke klare å følge opp i neste periode: Vinnerfond blir taperfond – og omvendt. 

- Statistisk sett er aktiv forvaltning et tapsprosjekt, sier en av Norges mest erfarne aktive aksjeforvaltere, Hans Thrane Nielsen (49) i Storebrand til DN.

Han har fartstid fra Statoils pensjonskasse, Storebrand Liv og siden midten av 2004 vært ansvarlig for aksjefondet Storebrand Norge I. I denne perioden har han slått markedet ni av 12 år. 

Gjennomsnittsinvestoren oppnår ifølge avisen en avkastning som er som børsutviklingen, og siden aktive aksjefond tar seg betalt, kommer snittkunden ut i minus, alt ifølge Nielsen, som her støtter seg på den akademiske klassikeren «The Aritmetic of Active Management» av William Sharpe.

- Skulle jeg kjøpt fond i USA, ville jeg kjøpt indeksfond. Jeg er helt enig med Warren Buffett. Å slå markedet, utelukkende ved hjelp av aksjeplukking, er vanskelig. Det er tøff konkurranse og mange om beinet, sier Nielsen til DN.