Børs og finans

Har man gått glipp av en investerings-mulighet?

Det spørsmålet stiller Henrik Sommerfeldt i CMC Markets seg, og viser til den kraftige prisoppgangen på bitcoin den siste tiden. 

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Artikkel av: Are  Strandli
26. februar 2017 - 10.59

- Prisen på bitcoin nærmer seg nå prisen på gull, og har aldri vært så nære som nå, skriver Henrik Sommerfelt i CMC Markets i en kommentar. 

Bitcoin-prisen nådde nylig 1200 dollar.

Sommerfelt forklarer at gull er regnet for å være en trygg havn når markedene svinger, mens bitcoin lenge har vært en alternativ valuta for tradere.

Denne uken skal Bitcoin-kursen ha steget på rykter om at amerikanske tilsynsmyndigheter vil akseptere den første bitcoin ETF-en, ifølge Sommerfelt.

Han påpeker imidlertid at markedet for bitcoins er vesentlig mindre enn både markedet for gull og andre valutaer.

- Gull måles i vekt, mens bitcoin er en egen enhet. Størrelsen og dybden av kryptovalutaen er ikke bare mye mindre enn markedet for gull, den er også mye mindre enn de viktige valutaene, skriver han, og sammenligner med valutaen til Uzbekistan.

- Størrelsen på bitcoins skal være på størrelse med usbeksiske soms. Selv om prisen på Bitcoins er høy, og den kan aksepteres nær sagt overalt, viser tall fra Bank International Settlements at daglig omsetning for bitcoin ikke er særlig stor, og knapt nok nevneverdig, skriver han og fortsetter:

-  Avisen Financial Times går så langt som å kalle det hele et pyramidespill med verdi lik null.

Valuta

Når det gjelder "skikkelige valutaer", skriver Sommerfelt at det britiske pundet fortsetter å være svakt målt mot andre valutaer, særlig dollaren, etter Brexit.

Denne uken kom det imidlertid tall på britisk BNP, som viste en vekst i økonomien på 0,7 prosent i fjerde kvartal.

Det var over forventningene om vekst på 0,6 prosent, ifølge Sommerfelt.

Når det gjelder den meksikansk pesoen, påpeker han at den styrket seg mot den amerikanske dollaren i uken som gikk, mye takket være at USAs utenriksminister Rex Tillerson dro over grensen for å dempe temperaturen i den politiske debatten mellom de to landene.

En annen viktig hendelse fra uken som gikk var publiseringen av referatet fra det amerikanske rentemøtet der det kom frem at det vil være hensiktsmessig å øke renten ganske snart.

Kommende uke

Tall som er verdt å merke seg i neste uke, ifølge Sommerfelt er PMI-tall fra Kina og Tyskland. Tyskland kommer også med inflasjonstall, i likhet med USA som i tillegg leverer BNP-tall.

Fra EU kommer det indikasjoner på forbrukertillit, skriver han.