Børs og finans

Aksjestrateg: Derfor faller Oslo Børs

Oslo Børs opplever det største fallet på fem måneder onsdag ettermiddag, tynget av lavere oljepriser og lavere risikoappetitt blant investorene.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets. Fotograf: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets. Fotograf: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
22. mars 2017 - 14.13

Hovedindeksen faller 1,29 prosent til 693,90 poeng onsdag ettermiddag. Omsetningen ligger i skrivende stund på 1.723 millioner kroner.

Brent-oljen er ned 1,41 prosent til 50,24 dollar fatet, mens den amerikanske WTI-oljen faller 1,41 prosent til 47,56 dollar fatet.

Bankaksjer tynger

Bankanalytiker Geir Kristiansen i Beringer Finance viser overfor TDN Finans til at amerikanske aksjer falt tirsdag som følge av at markedet begynner å tvile på at Trump-administrasjonen vil greie å gjennomføre sin økonomiske politikk i USA.

- Amerikanske banker har steget som følge av at høyere renter i USA slår positivt ut i rentemarginen, når renten snur ned, trekkes bankene med ned. Dessuten har markedet ventet at Trump skal oppheve Dodd-Frank-reguleringen fra 2010, som har satt sterke begrensinger på bankenes virksomhet, sier Kristiansen til nyhetsbyrået.

Bankaksjene tynger også utviklingen på de europeiske børsene onsdag, og DNB er aksjen som trekker hovedindeksen på Oslo Børs mest ned.

- Europeiske banker har også gått på forventinger om høyere renter, og faller nå i sympati med de amerikanske. Norske banker har ikke de samme fordelene av høye lange renter, da de stor sett låner ut kort, men har vært sterke i det siste og er nok moden for en korreksjon, sier Kristiansen til TDN Finans.

Analytikeren viser til at Storebrand er den norske aksjen som har gått mest på økte renter i USA, og har mest fallhøyde i en korreksjon.

Storebrand faller 3,55 prosent til 57,10 kroner, omsatt for 149 millioner kroner på Oslo Børs. DNB er ned 1,72 prosent til 137,30 kroner, omsatt for 202 millioner kroner.

Årsak til fallet

Aksjestrateg i DNB Markets Paul Harper viser ifølge nyhetsbyrået til at tirsdagens børsnedgang i USA var drevet av frykt for at helsereformen i USA blir vanskelig å få gjennom Kongressen, og at det tar lengre tid før det kommer en potensiell skattelettelse.

- Markedet har priset inn at denne skattelettelsen skal komme og må prise inn en større risiko for at det tar lenger tid å få dette gjennom, sier Harper.

Den politiske usikkerheten i USA og oljeprisfallet peker Harper på som hovedårsakene til børsfallet onsdag.

Videre nevner aksjestrategen at man historisk pleier å få justeringer av markedet med jevne mellomrom og at det nå er en stund siden sist korreksjon.

- Selv i gode år pleier man få en korreksjon på et eller annet tidspunkt, sier Harper til TDN Finans.