Børs og finans

- En relativt sweet spot i riggmarkedet

Northern Drilling - John Fredriksens "asset play" på riggmarkedet, posisjonerer seg i den mest attraktive delen av markedet, ifølge flere aktører. 

Foto: West Mira/Seadrill via Facebook

Foto: West Mira/Seadrill via Facebook

Artikkel av: Are  Strandli
20. mars 2017 - 17.19

Det nystartede selskapet som ble notert på den norske OTC-listen i dag, eier foreløpig kun den halvt nedsenkbare riggen "West Mira", i tillegg til at det har sikret seg en opsjon på å kjøpe den halvt nedsenkbare riggen "Bollsta Dolphin" som har samme design og er fra samme verft - Hyundai Heavy Industries i Sør-Korea.

Det som er spesielt med de to sjettegenerasjons riggene er at de er såkalte High Specification/Harsh Environment-rigger (HS/HE).

Dermed er de designet for å operere i alle typer værforhold over hele verden, og ifølge Pareto Securities som har tatt opp dekning på selskapet,er de også utstyrt for å kunne operere på dypt, så vel som litt grunnere vann, og dermed blant de mest fleksible flyteriggene globalt. 

"Med høyere boreeffektivitet, større dekkplass og fleksibilitet til å operere på "alle" vanndyp, har de halvt nedsenkbare HS/HE ultra dypvannsriggene (UDW) blitt tildelt de fleste av de (få) lange kontraktene de siste årene", skriver Pareto-analytiker, Bård Rosef i analysen.  

Utnyttelsesgraden til disse type riggene er nær 90 prosent, ifølge meglerhuset. 

Videre skriver Rosef at det er halvt nedsenkbare rigger i HS/HE segmentet, som West Mira og Bollsta Dolphin, som sannsynligvis vil se den første oppgangen i dagratene når den forventede oppturen til markedet kommer. 

Han omtaler segmentet som "en relativt sweet spot i riggmarkedet". 

Vinnerne i 2017

David Carter Shinn, partner i riggmeglerhuset Bassøe Offshore, er av samme oppfatning som Pareto-analytikeren.

I en oppdatering rett etter årsskiftet skrev han at det vil være etterspørsel etter nyere høyspesifikasjonsrigger designet for tøffe værforhold, og at verdien på disse riggene faktisk vil stige i løpet av 2017.

- Vinnerne i 2017 vil være velkapitaliserte eiere som allerede har en majoritet av nye høyspesifikasjonsrigger i flåten, og investorer som er i stand til å kjøpe eiendeler til lave priser, skrev han. 

John Fredriksens Northern Drilling ligger dermed an til å havne i kategorien, "vinner i 2017". 

Aksjonærene med Fredriksen i spissen har allerede fått litt å juble for. 

Les: Megagevinst for Fredriksen

Les også: Dette blir vinnerne i riggmarkedet