Børs og finans

Stig Myrseth advarer – du bør følge med i mai

Stig Myrseth. Foto: Gediminas Zilinskas.

Stig Myrseth. Foto: Gediminas Zilinskas.

Artikkel av: Stian Jacobsen
20. mars 2017 - 14.14

I den siste ukerapporten fra Dovre Forvalting beskriver investeringsdirektør Stig Myrseth presidentvalget i Frankrike som årets viktigste begivenhet på de europeiske børsene.

Den 23. april avholdes første runde i det franske presidentvalget, mens den andre og avgjørende omgangen finner sted 7. mai.

- Taper Le Pen presidentkampen, er det duket for et skarpt lettelsesrally. Europeiske aksjer har hengt etter amerikanske i vinter og handles med en unormalt stor rabatt. Rabatten skyldes at politisk risiko har skremt investorene vekk fra verdensdelen, skriver Myrseth.

Vinner Le Pen, tipper investeringsdirektøren at Paris-børsen umiddelbart faller rundt ti prosent. Han tror ikke den negative effekten vil være kortvarig, slik vi så etter Brexit- og Trump-valget.

- Hvorfor er Le Pen så farlig? Fordi hun ønsker å ta Frankrike ut av eurosonen. Hvem tør eie franske eller italienske statsobligasjoner om du risikerer å våkne opp en morgen til en melding om at de vil bli tilbakebetalt med devaluerte franc eller lire? En Le Pen-seier vil være et kraftfullt signal om at euroen er reversibel og lede til permanent eleverte risikopremier i eurosonen, men også i resten av verden. Kollapser EU, vil ringvirkningene føles både fjernt og nært, skriver Myrseth.

Det franske valget er ikke den eneste fallgruven i år. Til sommeren har Hellas et stort gjeldsforfall, og oppnås det ikke enighet, vil konkursspøkelset slippes fri igjen.

- Personlig tipper jeg det går bra med eurosonen, i alle fall i år. Populismen er imidlertid i et langsiktig oppgangsmarked. Selv om Le Pen trolig taper i år, blir jeg ikke overrasket om hun kommer sterkere tilbake når den neste krisen rammer verdensøkonomien, avslutter Myrseth.