Børs og finans

Tradere ser muligheter før jobbtall

Tradere verden over ser frem til offentliggjøringen av amerikanske sysselsettingstall som kommer fredag.

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Henrik Sommerfelt, CMC Markets. Foto: Selskapet

Artikkel av: Eline Hvamstad
5. mars 2017 - 16.31

- Blir de svakere enn ventet kan tvil om renteheving oppstå, sier CMC Markets-strateg, Henrik Sommerfelt til Hegnar.no.

Han peker på at de amerikanske «non farm payrolls» er månedens viktigste makrotall i USA.

Kan gi korrigering i marked

Det er på forhånd ventet at sysselsettingen utenfor landbruket i februar vil øke med 195.000 jobber. Det er en nedgang i veksten fra 227.000 nye i januar. Den amerikanske arbeidsledigheten er dermed ventet å falle til 4,7 prosent.

- Om fasit skulle vise seg å avvike, ventes korrigeringer i aksje- og valutamarkedene. Det gir muligheter for traderne som posisjonerer seg for å tjene penger både i stigende og fallende underliggende markeder innen råvarer, valuta, aksjer og indekser, sier Sommerfelt i en fersk kommentar.

Tilleggsdimensjonen den amerikanske presidenten Donald Trump har tilført de amerikanske aksje- og valutamarkedene ventes også å følges nøye.

Trump-effekten

Sommerfelt trekker frem at i uken som gikk satte amerikanske aksjer nye prisrekorder etter at Trump onsdag annonserte en plan om å gjennomføre vedlikehold og investeringer i infrastruktur til en verdi av tusen milliarder dollar.

- Nye næringsvennlige utspill kan gi ny kursoppgang i aksjemarkedene, kommenterer CMC Markets-strategen.

han peker på at også forventningene til verdiendring for amerikanske dollar skaper investeringsmuligheter for tradere.

- Markedet mener det er 80 prosent sannsynlighet for at den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen annonserer renteoppgang etter rentemøtet FED skal ha 14. til 15. mars. Så sent som for en uke siden var forventningene til renteøkning i mars under 50 prosent, sier Sommerfelt.

Det er uttalelser fra stadig flere fremstående personer i den amerikanske sentralbanken som sammen med sterke tall for aktivitetsnivå og inflasjon i den amerikanske økonomien som ligger til grunn for forventningene. 

Sterkere dollar?

Sommerfelt understreker at dersom non farm payrolls meldes inn høyere enn forventet, styrkes troen på renteøkning og dermed sterkere amerikansk dollar ytterligere.

- Dollarstyrkingen vi har sett gjennom uken som gikk har ført til svakere gullpriser. Investorene er ikke like opptatt av «trygge» penger i gull når aksjemarkedene ventes fortsatt opptur i en økonomi med økende aktivitet, kommenterer Sommerfelt.

Blant andre viktige hendelser denne uken er torsdagens rentemøte i den europeiske sentralbanken og fredag, når vi her hjemme får tall for den norske konsumprisindeksen.

- Europeisk økonomi er ujevn og svak, og det er ingen forventning om at europeiske renter skal opp nå. Stor usikkerhet om de økonomiske konsekvensene av at Storbritannia forlater EU bidrar bidrar til ytterligere svake stimuli i europeisk økonomi, sier Sommerfelt..

Når det gjelder utviklingen i den norske konsumprisindeksen, mener strategen det er interessant for forventninger til rentebanen fremover, men han peker på at markedet ikke forventer at Norges Bank vil øke styringsrenten etter sitt rentemøte den 16. mars.