Børs og finans

Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før åpning på Oslo Børs torsdag. Netfonds og analysesjef Roger Berntsen spår åpningen.

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
6. april 2017 - 07.37

Netfonds og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner ned 0,9 prosent i dag.

«Aksjemarkedene i USA og Asia har falt en god del etter at børsene i Europa stengte onsdag ettermiddag, derfor bør investorene her hjemme belage seg på lavere aksjekurser når børsen åpner kl 09» skriver Berntsen i morgenrapporten.

«Aksjefallet skyldes ene og alene at den amerikanske sentralbanken (Fed) nå ønsker å selge en del av de eiendelene (rentepapirene) som de har kjøpt i markedet de siste årene for å stabilisere økonomien. Denne prosessen, vil ifølge sentralbanken, ha samme effekt som en rentehevning», fortsetter analysesjefen.

Asia

Det er stort sett rødt på de store børsene i Asia torsdag morgen.

Utviklingen kommer etter onsdagens handel i USA der referatet fra det siste rentemøtet i den amerikanske sentralbanken sendte børsene nedover.

Fortsetter arbeidsmarkedet å bedre seg som nå, og som indikert i gårsdagens ADP-sysselsettingsrapport, blir det lettere for sentralbanken å sette opp renten raskere enn tidligere ventet.

Det kom også en melding om at sentralbanken planlegger å begynne å lette litt på den rekordstore beholdningen av obligasjoner, på 38.700 milliarder kroner, ifølge Marketwatch.   

Traderne i Asia har også fokus på møtet mellom Donald Trump og Kinas President Xi Jinping som skal foregå i Florida, ifølge CNBC. 

Det største fallet finner vi i Tokyo der Nikkei-indeksen er ned 1,40 prosent til 18.597,51 poeng på grunn av en sterkere yen.

At yenen styrker seg skal komme av at investorer søker seg til trygge havner. 

Det nest største fallet finner sted i Australia der ASX 200-indeksen er ned 0,63 prosent, mens KOSPI-indeksen i Sær-Korea er ned 0,55 prosent til 2.149,09 poeng.

Videre er Hang Seng-indeksen i Hong Kong ned 0,47 prosent, mens Shanghai Composite faktisk stiger 0,11 prosent til 3.273,76 poeng.

Les hele Asia-kommentaren her.

Oljeprisen

Brent-oljen er torsdag morgen ned 0,48 prosent til 54,10 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,51 prosent til 50,89 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 54,94 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag.

USA

Viktige økonomiske nøkkeltall skuffet litt, mens sterke sysselsettingstalloverrasket investorene på Wall Street onsdag.

Det var imidlertid referatet fra det siste rentemøtet i Den amerikanske sentralbanken som beveget børsene. Fortsetter arbeidsmarkedet å bedre seg som nå, og som indikert i dagens ADP-sysselsettingsrapport, blir det også lettere for sentralbanken å sette opp renten raskere enn tidligere ventet.

Nasdaq steg imidlertid til ny all-time high intradag på 5.936,39, før den endte dagen med en nedgang på 0,58 prosent til 5.864,48. For hver aksje som steg var det nesten tre aksjer som falt - og syv av de ti mest omsatte aksjene falt.

Dow Jones falt 0,2 prosent til 20.648,15 og S&P 500 endte ned 0,31 prosent til 2.352,95. For hver aksje som steg var det to aksjer som falt. Åtte av de ti mest omsatte aksjene endte ned.

Les hele USA-kommentaren her.

Oslo Børs

Oljeprisen sendte Oslo Børs opp onsdag, mens Seadrill sank videre til ny all time low. Hovedindeksen endte til slutt opp 0,88 prosent til 693,09 poeng.

Omsetningen var på 3.633 millioner kroner.

Det oljekriserammede riggselskapet Seadrill stupte 38 prosent på Oslo Børs og 56 prosent i New York tirsdag kveld.

Onsdag fortsatte fallet, og til slutt hadde aksjen falt 27,79 prosent til 6,275 kroner.

Les hele børskommentaren her.

Dette skjer i dag:

Resultat:

  • Stolt Nielsen, Swedbank (15:00), telefonkonferanse

Makro, utenlands

  • Kina, PMI-tjenester, mars
  • Tyskland, Industriordre, februar (08:00)
  • ØMU, Referat fra rentemøtet (13:30)
  • USA, Førstegangssøkende ledighetstrygd (14:30)

Annet

  • NAS, Trafikktall, mars (08:00)
  • Norge, Foredrag med visesentralbanksjef Jon Nicolaisen på ECBC Plenary Meeting (09:15)
  • FAO, matvareprisindeks
  • USA, DOE, ukentlige gasslagertall (16:30)

Kilde: TDN Finans.