Børs og finans

Hydro-smell og laks mot strømmen på rød børs

Mye Kina-snakk - og kjendisinvestor ser rødt.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
6. april 2017 - 13.35

Oslo Børs har fått seg et lite oppsving, men holder seg i negativt terreng torsdag ettermiddag.

Hovedindeksen står i skrivende stund i 690,90, etter en nedgang på 0,32 prosent.

Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.745 millioner kroner.

Utviklingen skjer i kjølvannet av salgspress og nedgang i USA i går og røde børser i Asia tidligere i dag.

Toneangivende Europa-børser utvikler seg blandet.

Britiske FTSE 100 faller 0,3 prosent, tyske DAX 0,2 prosent, mens franske CAC 40 er opp 0,2 prosent.

Nervøst før toppmøtet

Investorenes risikoappetitt fikk seg et skudd for baugen da gårsdagens referat fra forrige rentemøte i Federal Reserve ble sluppet.

Ifølge referatet diskuterte sentralbankstyrets medlemmer mye strategi, og flertallet venter at prosessen med å slanke Feds balanse (på 4.500 milliarder dollar!) vil starte senere i år, gitt at økonomien holder seg på skinner.

Dette sender ut et signal om hvilken tillit Fed har til styrken i amerikansk økonomi, men signalet kommer tidligere enn markedene hadde ventet seg.

Spenningen stiger også foran møtet mellom USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping, og spenningen dreier seg om trusselen om en handelskrig.

Spørsmålet er om Trump vil gjøre alvor av sine trusler om å bruke handelsrelasjonen mellom USA og Kina for å presse Jinping til å gjøre mer for å tøyle Nord-Korea.

Uttalelser fra Scott Swift, admiral og øverstkommanderende for USAs stillehavsflåte, om at et angrep på Nord-Korea vil være opp til Trump, har ifølge Reuters ikke hjulpet på nervene.

- De fleste porteføljeforvaltere synes aksjer ikke har vært mer overkjøpt på 20 år, slik at alt som kan skape litt bekymring er en unnskyldning for å ta gevinst, sier sjefstrateg Luca Paolini i Pictet Asset Management til nyhetsbyrået.

Olje: USA kjører på

Oljeprisene stiger torsdag ettermiddag, og har dermed hentet seg inn etter den overraskende økningen i de amerikanske råoljelagrene.

Brent juni-olje stiger 0,7 prosent til 54,72 dollar fatet, som likevel er litt ned fra nærmere 55 dollar ved stengetid på Oslo Børs i går.

WTI-oljen er opp 0,6 prosent til 51,44 dollar fatet.

- Gårsdagens rapport dro teppet bort fra under føttene på oljeprisrallyet, sier senioranalytiker Jeffrey Halley hos futuresmegleren Oanda til Reuters.

De rekordhøye lagrene oppsto ifølge amerikanske energimyndigheter (EIA) samtidig med at USAs produksjon steg med 52.000 fat til 9,2 millioner fat per dag i forrige uke.

- Profilen på dagens amerikanske oljeproduksjon er et speilbilde av hvor den var i fjor, da produksjonen i slutten av 2. kvartal var 600.000 fat per dag lavere ved starten av året - og i år vil det bli helt motsatt, sier Olivier Jakob i analysehuset Petromatrix til nyhetsbyrået.

- I slutten av 2. kvartal i år kan vi ha en USA-produksjon på én million fat, legger han til.

Hydro og Seadrill i rødt

På Oslo Børs faller Statoil 1,2 prosent til 148,80 kroner.

Ellers i olje er DNO ned 1,8 prosent til 7,31 kroner, mens Aker BP går tilbake 0,9 prosent til 139,30 kroner.

Bevegelsene blant de mest omsatte er generelt beskjedne - begge veier.

Norsk Hydro utmerker seg negativt med et fall på 2,0 prosent til 50,95 kroner etter at Credit Suisse har nedgradert aksjen sin anbefaling fra «outperform» til «nøytral».

Seadrill trekker ned nye 2,2 prosent til 6,13 kroner i kjølvannet av meldingen tidligere denne uken om at restruktureringen utsettes.

Norwegian faller én prosent til 238,05 kroner etter å ha lagt frem trafikktall, mens Stolt-Nielsen står i minus 2,4 prosent på 142,50 kroner etter sine tall for 1. kvartal.

Kina-snakk gir lakseløft

På den positive siden finner vi flere lakseaksjer.

Dagens bekreftelse fra næringsminister Monica Mæland om at Norge og Kina er enige om å starte frihandelsforhandlinger innen fem måneder, gir sektoren et løft.

Marine Harvest viser vei med 1,9 prosent oppgang til 132,40 kroner.

Vi tar også med Salmar på pluss 0,8 prosent til 182,20 kroner og Bakkafrost (fra Færøyene) på pluss 2,0 prosent til 267,10 kroner. Grieg Seafood stiger marginalt.

For øvrig stiger Golden Ocean 1,5 prosent til 68,25 kroner etter at DNB Markets har gitt aksjen en kjøpsanbefaling, med kursmål 83 kroner.

Lei smell for Hansson

Taperlisten toppes av Photocure, som faller 19,4 prosent til 27,80 kroner.

Selskapet skrev onsdag ettermiddag i en oppdatering at selskapet vurderer strategiske muligheter for de ikke-urologi-relaterte produktene Cevira og Visonac.

Det kan inkludere salg eller en «spin off».

Aksjeraset betyr en solid smell for største aksjonær Alexander Hansson, som eier fire millioner aksjer (18,55 prosent) gjennom High Seas AS.

Han har tidligere oppgitt sin inngangskurs til 40 kroner i snitt, og i så fall sitter han på et papirtap som begynner å nærme seg 50 millioner kroner.

Bare dagens tap beløper seg til nesten 27 millioner kroner. 

Ellers på taperlisten tar vi med Scanship Holding på minus 7,8 prosent til 1,19 kroner og Fred. Olsen Energy på minus 5,1 prosent til 26,20 kroner.

Oljeaksjer ypper seg

I andre enden finner vi oljemyggen African Petroleum, som stiger 23,6 prosent til 8,84 kroner på Oslo Axess.

Nærmest følger en annen oljeaksje - DNO-hovedeier RAK Petroleum legger på seg 12,5 prosent til 7,99 kroner. 

På vinnerlisten for øvrig finner vi Oslo Axess-noterte PCI Biotech, etter en oppgang på 8,3 prosent til 27,40 kroner.

Vi tar også med Siem Offshore på pluss 6,8 prosent til 2,19 kroner og Sevan Drilling på pluss 6,2 prosent til 3,08 kroner.