Børs og finans

Røkke: - Does your dog bite?

Kjell Inge Røkke humrer godt av Rosa panteren og mener det er mye enkel og klok visdom i denne episoden.

Kjell Inge Røkke - Foto: Finansavisen

Kjell Inge Røkke - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Stein Ove Haugen
21. april 2017 - 09.06

Skeptikere og optimister stiller meg jevnlig spørsmål om Aker BioMarine. Det setter jeg pris på. Noen ganger får jeg et smil i munnviken. Andre ganger får presise spørsmål meg til å se nye dimensjoner, muligheter og utfordringer, skriver Kjell Inge Røkke blant annet i årets aksjonærbrev fra styrets leder i Aker.

Her ligger også en viktig melding fra styrelederen, og årets aksjonærbrev avsluttes med en episode til ettertanke, skriver han videre.

Hendelsen er hentet fra skuespiller Peter Sellers, i rollen som sjefsinspektør Clouseau i The Pink Panter-serien, der han sjekker inn på et enkelt hotell. Ved siden av resepsjonen står det en hund.

Franske Clouseau spør på dårlig engelsk: «Does your dog bite?»

«No», svarer resepsjonisten.

Sjefsinspektøren bøyer seg ned for å klappe hunden.

«Nice doggie,» kommer det fra Clouseau. Hunden hugger til.

«I thought you said your dog did not bite,» sier en irritert Clouseau.

«That is not my dog», er svaret.

- Jeg humrer godt av episoden, men den har også en annen side og dimensjon. Resepsjonisten svarte nøyaktig på det sjefsinspektør Clouseau spurte om. Clouseau antok at det var resepsjonisten som eide hunden, og kvalitetssikret ikke spørsmålet, skriver Røkke.

Det er mye enkel og klok visdom i episoden. Som du spør får du svar. Graden av presisjon i spørsmålene bestemmer utfallet. Her har jeg mange å takke for at det stilles riktige og presise spørsmål i Aker om små og store temaer. Det krever kunnskap og integritet. Jeg tenker på kollegene jeg omgås med, styret i Aker, styremedlemmer i Aker-eide selskaper, tillitsvalgte, aksjonærer, samarbeidspartnere, analytikere og politikere. I 2016 er det ingen som har «bitt» Aker og har påført oss økonomisk skade. Vi har unngått å gjøre store feil, fortsetter han.

- Fremover kommer Aker forhåpentligvis til å bite godt fra seg, og levere ytterligere aksjonærverdier. Vi vil fortsatt ta beslutninger etter å ha stilt presise, kritiske og gode spørsmål om hva som er til det beste for aksjonærene i Aker, porteføljeselskapene, ansatte, kunder og samarbeidspartnere. På den måten skal Aker – med meg på laget – fortsette å utgjøre en forskjell, skriver styreleder og hovedeier Kjell Inge Røkke.

Og tradisjonen tro takker han sin kone og medaksjonær Anne Grete for hjelp til skriving av årets aksjonærbrev – både i form, innhold og staving :-)

Se innslaget med sjefsinspektør Clouseau her