Børs og finans

Røkke hyller Øyvind Eriksen

Kjell Ingen Røkke er tradisjonen tro ute med sitt årlige aksjonærbrev, og han sparer ikke på godordene når han beskriver sine nærmeste medarbeidere.

Kjell Inge Røkke - Foto: Finansavisen

Kjell Inge Røkke - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Are  Strandli
21. april 2017 - 09.15

I det 10-sider lange brevet beskriver Røkke blant annet suksessen med Aker BP som kunne se aksjekursen sin øke med hele 180 prosent i 2016. 

- På få år har vi tatt spranget opp fra å spille i kretsserien blant oljemygger til å spille i toppen av Champions League blant uavhengige lete- og produksjonsselskaper i Europa, skriver han.

Videre mener han at selskapet er et resultat av godt lederskap, dyktige medarbeidere og aktivt eierskap på to nivåer - i både Aker og det som har blitt Aker BP. 

En som får mye av æren for suksessen er Røkkes mange-årige forretningspartner og gode venn, Øyvind Eriksen som også er styreleder i Aker BP.

- (...) ingen er bedre til å skape trygghet og bygge tillit enn min gode forretningspartner Øyvind, konsernsjef i Aker og styreleder i Aker BP og Aker Solutions, skriver Røkke og legger ikke skjul på at de to sammen utgjør et veldig bra team.

- Øyvind gjør en formidabel og enestående jobb. Sammen er vi enda bedre enn hver for oss. Der jeg ser en løsning, et mål eller en mulighet, finner Øyvind den kloke og farbare veien, skryter han.

Like viktig som verdiskapningen

En annen som får en hyllest i aksjonærbrevet er sjefen i Aker BP Kalle Hersvik.

- Like viktig som verdiskapingen i 2016, er Aker BP-sjefen Kalle (Hersvik) og hans nye ledergruppes kontroll på de tre hendlene som påvirker kontantstrømmen.

Den tidligere forskningsdirektøren i Statoil tok over som administrerende direktør i 2014, og har ifølge Røkke vært veldig engasjert fra dag én.

- Han har hengt på som en plagsom klegg og samtidig vært en inspirator, skriver Røkke og trekker frem en annen som også har vært en kilde til inspirasjon, nemlig prosjektdirektør Olav Henriksen.

Videre beskriver Røkke sine egne erfaringer med både god og dårlig ledelse.

 - Min erfaring fra ledelse er at en god beslutning med dårlige mennesker sjelden gir et bra resultat. Derimot kan en dårlig beslutning med dyktige mennesker gi et godt resultat.

Når det gjelder det siste tilfellet viser han til at det var det som skjedde med Ivar Aasen-prosjektet der Bård Atle Hovd er prosjektleder.

- Jeg ga han mye tyn i starten av prosjektet, men han leverte imponerende. Jeg «bøyer meg i hatten» for prosjektlederen og hele teamet.