Børs og finans

Slik går det med oljeprisen

Oljeprisene er svakt opp torsdag morgen, etter et betydelig fall onsdag.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
20. april 2017 - 07.23

Brent-oljen er torsdag morgen opp 0,36 prosent til 53,12 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,24 prosent til 50,56 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 54,96 dollar fatet ved børsslutt i Oslo onsdag.

Uventet økning

Onsdag ettermiddag gikk det frem at de amerikanske råoljelagrene falt med 1,0 millioner fat til 532,3 millioner fat i uken frem til 14.april, ifølge statistikk fra EIA.

På forhånd var det ventet et fall i lagrene på 1,5 millioner fat, ifølge Bloomberg.

Bensinlagrene økte med 1,5 millioner fat, mot en ventet nedgang på 2,0 millioner fat. 

Oljeprisene stupte etter tallene. Om lag 30 minutter etter publiseringen av lagertallene ble Brent-oljen omsatt for 54,64 dollar per fat.

- Ble forsterket

- Økningen i den amerikanske produksjonen og bensinlagrene sammenfalt med en høy oljepris etter et godt løp. Det betydde at effekten fra de skuffende dataene ble forsterket, sier sjefanalytiker Ric Spooner i CMC Markets til Bloomberg News.

Spooner poengterer ifølge TDN Finans at Opec nå tilsynelatende vil måtte forlenge de mye omtalte produksjonskuttene utover den opprinnelig planlagte perioden for å bli kvitt det globale overskuddstilbudet.

- Det er utfordrende å finne noe på kort sikt som tilsier at man bør kjøpe olje, sier energitrader Donald Morton i Herbert J. Sims & Co til Wall Street Journal.

Kan skje igjen

Leder for terminkontrakter i Mizuho Securities USA, Bob Yawger, sier til avisen at bensindataene stadig blir viktigere jo nærmere man kommer Memorial Day-helgen, som markeres på den siste mandagen i mai, skriver nyhetsbyrået.

Yawger påpeker at amerikanske raffinerier har hatt høy produksjon de seneste ukene for å kunne møte det sesongmessige oppsvinget i etterspørsel for drivstoff i sommerhalvåret, og at det nå kan gå mot at drivstoffettertilbudet vil overstige etterspørselen.

- Det er mulig at dette ikke er en engangshendelse, understreker derfor Yawger, med referanse til økningen i bensinlagrene.