Børs og finans

Spår kraftig prisfall på laks

Analytiker Marius Gaard i Swedbank er ikke i tvil om at lakseprisen skal ned.

Artikkel av: Eline Hvamstad
21. april 2017 - 05.55

Gjennomsnittlig eksportpris for fersk norsk laks så langt i år har ifølge SSB vært 65,50 kroner per kilo, skriver DN.

Det blir ikke fremtidsprisen, ifølge sjømatanalytiker Marius Gaard i Swedbank. 

- Laksen selges enten i spotmarkedet eller på lengre kontrakter. 2016 ble et stramt år fordi volumet ble mye mindre enn man opprinnelig trodde på grunn av sykdom, krav om utslakting, problemer i Chile med mer. Da ble volumet i spotmarkedet redusert, og når det er for lite fisk i spotmarkedet, går prisen opp. Det så vi tydelig i fjor da lakseprisen hoppet fra 40 til over 60 kroner over natten nesten uten å touche 50-tallet overhodet, sier sjømatanalytiker Marius Gaard i Swedbank til avisen, før han fortsetter;

- Nå er situasjonen i ferd med å bli helt omvendt. Det kommer betydelig større volumer ut i spotmarkedet enn i fjor både fra Norge og fra andre land. Da blir det fort for mye fisk i markedet, sier han.