Børs og finans

Wall Street-topper sår tvil om tilstanden til amerikansk økonomi

Både sjefen i JP Morgan Chase Jamie Dimon, og sjefen for Blackrock Larry Fink ser lysende varsellamper når det kommer til amerikansk økonomi.

Artikkel av: Are  Strandli
8. april 2017 - 15.48

Ifølge Bloomberg, uttalte Fink, sjefen for verdens største kapitalforvalter, nylig til CNBC at farten til den amerikanske økonomien er i ferd med å senkes fordi både konsumentene og bedrifter venter på å se om Trump-administrasjonen kan levere på løftene sine om skattereform og deregulering etter at de ikke klarte å få igjennom helsereformen som skulle erstatte Obamacare.

- Det er en økende bekymring at disse foreslåtte endringene kommer til å bli hardere og hardere å gjennomføre, sa Fink til TV-kanalen, og fortsatte:

- Du ser en nedbremsing av økonomien.

Uten at de foreslåtte reformene kommer igjennom tror han markedene vil oppleve et betydelig tilbakeslag.

Også JPMorgan-sjefen, Jamie Dimon, er bekymret.

- Det er klart at noe er galt med USA, skrev han i sitt årlige brev til aksjonærene denne uken.

I brevet som er gjengitt av Bloomberg trakk han frem en haug med problemer, blant annet at man siden årtusenskiftet har brukt tusenvis av milliarder på krig, studentlånene som hoper seg opp, og at man har tvunget utlendinger ut av landet etter at de har sikret seg en topputdannelse. 

Han etterlyser infrastrukturinvesteringer og skattelette for å løfte økonomien.

Svak rapport 

De amerikanske børsene falt fredag etter overraskende svake jobbtall.

Arbeidsmarkedsrapporten som lagt frem fredag viste en økning i sysselsettingen utenom jordbruket på 98.000 personer, mens det på forhånd var ventet en økning på 180.000.