Børs og finans

Derfor faller tørrlastratene

Tørrlastratene har dratt med seg aksjekursene til rederiene rett ned de siste ukene. Meglerhus peker på mulige årsaker til det store fallet. 

Channel Alliance. Foto: Golden Ocean.

Channel Alliance. Foto: Golden Ocean.

Artikkel av: Are  Strandli
4. mai 2017 - 15.49

Etter et fall på 2,9 prosent torsdag, har Baltic Dry-indeksen falt 12 dager på rad, tilsvarende 22,5 prosent siden 13. april.

Det har også medført at tørrlastaksjene som startet året veldig bra, har falt betydelig tilbake de siste ukene.

Golden Ocean-aksjen nådde en foreløpig årsbeste på 77 kroner 10.april, men siden det har den falt mer eller mindre sammenhengende sammen med ratene.

I dag omsettes aksjen for 57 kroner etter ytterligere fall, hvilket betyr at den har stupt med 26 prosent i perioden.

Prisfall

Ratene for de største tørrbulkskipene, de såkalt capesize-skipene har nesten halvert seg siden mars.

I spotmarkedet er ratene rundt 11.000 dollar pr dag, etter en nedgang fra 20.000 dollar pr dag i slutten av mars.

Meglerhuset Clarksons Platou Securities tror ifølge nyhetsbyrået TDN Finans at ratefallet skyldes lavere befraktningsinteresse som følge av nedgang i prisene på jernmalm og stål.

Clarksons Platou mener det er for tidlig å si om det er en midlertidig lagerkorreksjon eller en fundamental endring av grunnleggende faktorer i stålmarkedet som er årsaken til fallet i jernmalm- og stålprisene, men de heller ifølge nyhetsbyrået mot å tro at fallet er en lagerkorreksjon.

Videre tror de at de fallende stålprisene kan være en indikasjon på at det er for mye stål i lagerkjeden, skriver nyhetsbyrået.

Ifølge Bloomberg har terminkontraktene på jernmalm i Kina falt så mye at de har nådd det maksimalt tillatte daglige fallet på grunn av usikkerhet rundt den kinesiske etterspørselen.

Tegn på økende tilbud fra Australia, er også en årsak til prisfallet, melder Bloomberg.