Børs og finans

- Det er ikke 2008, men stålsett dere

Økonom Lars Christensen i Markets & Money Advisory mener det var feil av sentralbanken på Island å kutte renten.

Island - Foto: NTB Scanpix

Island - Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
18. mai 2017 - 08.34

Island gjennomførte 17. mai sitt første rentekutt siden opphevelsen av kapitalkontrollen søndag 3. april. Restriksjonene på kjøp og salg av islandske kroner har holdt landet i en økonomisk unntakstilstand siden finanskrisen, skriver DN.

Rentekuttet på 0,25 prosent til 4,75 prosent inngår i en balanseøvelse for den islandske sentralbanken hvor den vil holde veksten oppe, men unngå at kronekursen destabiliserer økonomien. 

Men avgjørelsen møter ifølge avisen også kritikk.

- Jeg har stor respekt for sentralbanken på Island, men å kutte renten når pengepolitikken allerede er altfor ekspansiv, er helt feil. Å kutte renten i den nåværende situasjonen gjør at Island setter seg opp for et boom-bust-scenario. Det er ikke 2008, men stålsett dere, tvitret økonom Lars Christensen i Markets & Money Advisory.

Faren med å kutte renten er at en allerede opphetet økonomi vil vokse enda raskere, skriver DN. Det kan føre til at den hjemlige inflasjonen skyter i været. Da kan det hende at sentralbanken må bråsnu og sette opp renten, slik at det blir en ny nedgangsperiode på Island, fortsetter avisen.