Børs og finans

- Dette er markedsjokeren

Renten er markedsjokeren, mener Henrik Sommerfelt i CMC Markets, og legger til at økte sentralbankrenter kan booste volatiliteten i markedene.

Artikkel av: Are  Strandli
14. mai 2017 - 08.44

- Til tross for en rekke viktige politiske hendelser og mye geopolitisk risiko så langt i år, har investorene hatt is i magen og volatilitetsindeksen VIX har dermed holdt seg lav, skriver Henrik Sommerfelt i en kommentar.

Han poengterer at realøkonomiske størrelser ikke har gitt nok sjokk-effekt til å gi store utslag i indeksen som angir forventninger til fremtidig volatilitet i markedet.

Valuta blir mer spennende

Henrik Sommerfelt tror endringer i sentralbankrentene er det som vil få ting til å skje i markedene fremover, og viser til at de lave sentralbankrentene i den vestlige verden har ført til stigning i aksjemarkedene, og at en renteøkning vil gjøre aksjer mindre attraktivt.

Nå tyder mye på at rentene kommer til å stige i månedene som kommer. Det vil også gjøre valuta til et mer spennende tradingobjekt, skriver han.

57 prosent av kundene til CMC har salgsposisjon på EUR/USD, ifølge Sommerfelt, og hele 81 prosent av kundene hadde fredag ettermiddag salgsposisjon på USD/NOK. Videre hadde 59 prosent av CMCs kunder med eksponering til GBP/USD salgsposisjon

Tredje gang på syv måneder

Sommerfelt skriver at konsensus-estimatet World Interest Rate Probability(WIRP) viser at analytikere ser det som nærmest bombesikkert at det blir renteøkning i USA ved det neste rentemøte som skal avholdes 14 juni.

- Sentralbankrenten ligger i dag i intervallet 0,75-1 prosent, og hele 91,3 prosent av analytikerne tror at renten skal øke til intervallet 1-1,25 prosent, skriver han.

Det betyr i så fall den tredje renteøkningen på syv måneder.

- Det kan gi utslag i markedene, og gode tradingmuligheter.

Ingen endring i Storbritannia

- Det var forventninger om renteendringer i Storbritannia allerede denne uken, men Bank of England valgte torsdag å beholde styringsrenten på 0,25 prosent for å nå landets inflasjonsmål på to prosent og opprettholde vekst og sysselsetting, skriver CMC-strategen, og legger til at pundet falt mot dollaren i etterkant av møtet, men det var også på bakgrunn av skuffende økonomiske data, påpeker han. En renteøkning skal ikke være aktuelt før i 2018, ifølge WIRP-konsensus.

CMCs kunder har ifølge Sommerfelt overvekt av salgsposisjoner på den tyske DAX-indeksen, mens 48 prosent har kjøpsposisjon på den franske indeksen. 

Bull på brent

- Oljeprisen har fortsatt å stige etter oljeprisfallet forrige uke, og prisøkningen blir understøttet av at amerikanske oljelagre viste en reduksjon på fem millioner fat, skriver Sommerfelt.

- Indikasjoner fra Algerie og Irak om at det er konsensus om ytterligere oljeproduksjonskutt i OPEC støtter også prisveksten, fortsetter han og forteller at blant CMCs kunder med eksponering til prisen på brent-oljen, så har 92 prosent kjøpsposisjon.

Uken som kommer

Blant viktige tall som kommer neste uke fremhever Sommerfelt kvartalstallene til Cisco og Wal-Mart, samt tall for amerikansk industriproduksjon og den ukentlige EIA-rapporten.

I Europa trekker han frem forbruksdata fra Storbritannia som kommer torsdag og tall på consumer confidence fra eurosonen som kommer fredag.