Børs og finans

Årets vondeste short

Gamblet på Tesla-havari - tapte 30 milliarder

Hvem vet hvem som ler sist, men investorer som har gamblet på Tesla-havari har hittil tapt 30 milliarder kroner i år.

Elon Musk - Foto: AP / NTB Scanpix

Elon Musk - Foto: AP / NTB Scanpix

Artikkel av:  Redaksjonen
4. mai 2017 - 09.44

En rekke skeptikere har tenkt at nok er nok. Nå må aksjen falle snart. Det har visst seg å bli dyrt, skriver Finansavisen.

Short-veddemål på Tesla er nå på 10,1 milliarder dollar, ifølge CNBC, opp fra 8,7 milliarder dollar i begynnelsen av april. På samme tid har det oppstått et tap – på papiret – på 1,4 milliarder dollar. Så langt i år har investorene tapt 3,7 milliarder dollar – eller 30 milliarder kroner – på Tesla-shorting.

Tesla-aksjen er på sin side så langt i år ifølge avisen opp over 50 prosent.

Venter på fall

- Du har typene som nå rir aksjen for det den er verdt og får en fantastisk avkastning. Og så har du skeptikerne som sitter på shortene og mener at dette ikke kan fortsette. Som venter på at skoen skal falle, sier Ihor Dusaniwsky, analysesjef i S3 Partners til CNBC.

Det er kanskje ikke rart at mange venter på et fall i Tesla. Mye av selskapets verdi er tuftet på troen på fremtidig teknologi og utvikling.

Sterk i troen

Nå er selskapet mer verdt enn både Ford og GM. Med en børsverdi på 53 milliarder dollar er de USAs største bilprodusent, målt i markedsverdi, skriver Finansavisen. Og de puster tyske BMW i nakken, med sin markedsverdi på rundt 56 milliarder dollar.

For å sette det i perspektiv: Tesla produserte i 2016 rundt 76.000 biler. BMW produserte i overkant av to millioner. Det betyr at BMW brukte rundt 13 dager på å lage like mange biler som Tesla gjorde på et år. Eller sagt på en annen måte. BMW solgte dobbelt så mange BMW X3 som Tesla solgte biler overhodet. Og BMW tjener gode penger på bilene sine.

Med et slikt regnestykke er det lett å se hvordan en short i Tesla ble fristende. Foreløpig har det ikke kastet av seg, skriver Finansavisen.