Børs og finans

Jakter tomt - gir bort en halv mill. i finnerlønn

Nå loves 500.000 kroner til den som klarer å finne en tomt til byggevarekjeden Bauhaus.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
3. mai 2017 - 11.19

For ti år siden åpnet Bauhaus sitt første varehus i Norge. Ambisjonen var at også Norge skulle få flere Bauhaus-forretninger, men så langt har det bare kommet én til, i Vestby, skriver Finansavisen.

Et typisk Bauhaus-varehus er mye større enn et gjennomsnittlig byggevarehus, og rommer opptil 20.000 kvadratmeter. Arealbehovet gjør at det er vanskelig å finne tomter. Derfor utlover Bauhaus en dusør på 500.000 kroner for tips «om egnede tomter eller bygninger som fører til etablering av nye Bauhaus-byggevarehus,» som det heter i en melding.

– Er det klin umulig å finne tomter på egenhånd?

– Nei, men de skal være bra. Vi har fått noen henvendelser, men lite har passet, sier Vidar Thorsvik, salgssjef i Bauhaus, ifølge avisen.

Ved trafikkert vei

Både Bergen, Trondheim og Stavanger blir nevnt som aktuelle steder å bygge, men Bauhaus ønsker også å ekspandere i Oslo-området. De to eksisterende varehusene i Lier og Vestby ligger omtrent like langt fra hovedstaden målt i kjøretid på hver sin side av fjorden – henholdsvis 33 og 36 kilometer unna Oslo sentrum.

– Hvor mange varehus sikter dere mot?

– Fire, fem, seks til, svarer Thorsvik.

Kravene er naturlig nok ikke helt enkle: Tomtene må ifølge Finansavisen «ligge synlig ved hovedvei eller innfartsåre til de mest sentrale befolkningsområdene og de største byene i Norge,» skriver Bauhaus.

Eksisterende bygg på slike tomter vurderes også, men de må ha et areal mellom 12.000 og 20.000 kvadratmeter, og ha en frihøyde på 7 meter inkludert installasjoner.

Uviss lønnsomhet

Konkurransen i byggevarebransjen er hard, og flere konkurrenter har tidvis slitt med å holde regnskapstallene sorte. Thorsvik vil ikke kommentere lønnsomheten i Norge.

– Vi er jo eid i en konsernstruktur, så den blir ikke synlig, sier han, ifølge avisen.

For å innkassere dusøren, kreves det at en Bauhaus-filial oppstår på den spesifikke tomten eller i den spesifikke bygningen det tipses om. Å foreslå et område er ikke godt nok.