Børs og finans

Oljeprisen svinger voldsomt - slik reagerer børsen

Oljeprisen har svingt over fire dollar fatet det siste døgnet. Slik går Oslo Børs.

Artikkel av: Øystein Byberg
5. mai 2017 - 12.12

Den volatile oljeprisen preger børsen fredag, men i det minste har prisen hentet inn en del av fallet. Børsen har snudd opp etter en svak start. Klokken 12:12 står hovedindeksen i 702,79, opp 0,4 prosent.

Frykten tok oljeprisen

Et kraftig oljeprisfall utover kvelden og natten tynget markedet fra start. På det laveste var Brent juni-oljen tidligere i dag nede i 46,64 dollar fatet, som er årsverste, mens prisen nå stiger 0,5 prosent til 48,59 dollar fatet. Prisen ligger likevel nesten én dollar lavere enn da Oslo Børs stengte torsdag. Tidligere på torsdagen var prisen over 50,50 dollar fatet.

WTI-oljen stiger 0,1 prosent til 45,58 dollar fatet.

Fallet skyldtes bekymringer for nivåene på verdens oljelagre.

- Det hersker skuffelse over at produksjonskuttene fra OPEC og andre til nå ikke har hatt noen effekt på de globale oljelagrene. Markedet ser ut til å være mye lengre fra en balansert situasjon enn enkelte har spådd tidligere. Det er en mulighet for at oljeprisen kan falle mot nedre del av 40-tallet, sier sjefanalytiker Ric Spooner i CMC Markets i Sydney til Bloomberg.

Statoil stiger 1,3 prosent til 143,90 kroner.

Norwegian-rally

Norwegian er det desiderte lyspunktet så langt, og letter 7,5 prosent til 235,90 kroner. Omsetningen i aksjen er på 130 millioner kroner.

Lavprisflyselskapet la i morges frem sterke trafikktall for april, og sikret seg i går finansiering for ytterligere ni fly.

- Det (kursoppgangen) er 30 prosent trafikktall og 70 prosent finansiering, sier analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie til Reuters.

Resultatrush

Flere selskaper har la frem tall i morges, deriblant Scatec Solar, Norwegian Property, Thinfilm, Sparebank 1 Nord-Norge og Vizrt.

Blant dagens tallfremleggere merker vi oss Scatec Solar, som går tilbake 2,5 prosent til 39,80kroner.

John Fredriksen-dominerte Norwegian Property mer enn doblet bunnlinjen etter å ha skrevet opp eiendommer med nesten 200 millioner kroner. Aksjen steg fra start, men er nå uendret på 10,40 kroner.

Alle dagens tallfremleggere her.

Fiskesprett

Den svake kronen setter fart på de eksporttunge lakseaksjene. Marine Harvest ledet an med pluss 3,6 prosent til 147,70 kroner, mens Lerøy, Salmar og Grieg Seafood stiger mellom 1,8 og 2,7 prosent.

Stiger etter anbefaling

Vinnerlisten toppes av Reach Subsea, som stiger 12,4 prosent til 2,08 kroner på soleklar kjøpsanbefaling fra Clarksons Platou.