Børs og finans

Shelf Drilling notert på OTC-listen

John Fredriksen og Tor Olav Trøim får selskap av enda et riggselskap som kan handles over disk på den norske OTC-listen. 

West Resolute. Foto: Selskapet.

West Resolute. Foto: Selskapet.

Artikkel av: Are  Strandli
5. mai 2017 - 11.50

Rett før jul i fjor ble Tor Olav Trøims Borr Drilling notert på den norske OTC-listen, også kjent som gråmarkedet.

I mars fikk Borr Drilling selskap av John Fredriksens Northern Drilling, og fredag har de fått  selskap av enda et riggselskap.

Denne gangen er det snakk om det Midtøsten-baserte riggselskapet Shelf Drilling som har en flåte bestående 36 jackup-rigger.

Kjøpte Seadrill-rigger

Mandag ble det kjent at Shelf Drilling hadde kjøpt tre Seadrill-rigger for totalt 225 millioner dollar, tilsvarende 1,9 milliarder kroner. 

Transaksjonen omfattet jackup-riggene West Triton, West Resolute og West Mischief, alle såkalte "benign enviroment" rigger, det vil si rigger bygget for mildere værforhold.

Riggene hadde en utestående gjeld på totalt 102 millioner dollar, noe som gir Seadrill et proveny på 123 millioner dollar.

Siden den bokførte verdien til riggene var på 415 millioner dollar, resulterer det i et regnskapsmessig tap på 190 millioner dollar for det Fredriksen-kontrollerte riggselskapet. 

For å finansiere kjøpet hentet Shelf inn 225 millioner dollar gjennom en emisjon i forrige uke med DNB Markets og Arctic Securities som tilretteleggere. 

Et resultat av denne finansieringen er at selskapet nå er blitt notert på OTC-listen. 

- En bra deal

Partner i riggmeglerhuset Bassøe Offshore, David Carter Shinn, omtaler avtalen som bra for begge parter.

Riggmeglerhuset har et eget verdivurderings-verktøy for rigger (RVT) som anslo en total verdi for riggene på mellom 224 millioner dollar og 255 millioner dollar.

Transaksjonsverdien var dermed i nedre del av dette sjiktet.

- Til en gjennomsnittlige pris på 75 millioner dollar pr  rigg, sikret de seg eiendeler av høy kvalitet til et bunnivå av dagens allerede deprimerte verdier, skriver Shinn i en oppdatering.

 Han skriver videre at selv om Seadrill tok et regnskapsmessig tap, så betyr det likevel at selskapet får inn etterlengtet kapital gjennom salget siden gjelden på riggene bare var rett over 100 millioner dollar. 

Shinn påpeker også at riggene var i den nedre delen av Seadrills eiendeler med tanke på at de solgte riggene er designet for under 400 fots vanndybde, og at de hverken er beregnet for tøffe værforhold eller er såkalte høyspesifikasjonsrigger.   

Av de tre riggene har én kontrakt, mens to er uten arbeid.