Børs og finans

Børsene stiger i Asia

Nikkei passerte 20.000 (oppdatert med slutt Japan).

Foto: AP Photo/Lee Jin-man.

Foto: AP Photo/Lee Jin-man.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
9. juni 2017 - 07.57

Asiatiske børser ser stort sett ut til å riste av seg den politiske usikkerheten som har oppstått etter valget i Storbritannia.

I Tokyo steg Nikkei 0,52 prosent til 20.013,26, mens den bredere Topix-indeksen endte opp 0,08 prosent til 1.591,66.

SoftBank Group spratt opp over 7 prosent etter meldingen om oppkjøp av robotikkselskapene Boston Dynamics og Schaft fra Alphabet.

I Kina er Shanghai Composite-indeksen marginalt opp, mens large cap-indeksen CSI 300 klatrer 0,35 prosent.

Hang Seng i Hong Kong trekker ned 0,3 prosent, mens Kospi-indeksen i Sør-Korea legger på seg én prosent.

«Down under» stiger den råvare- og finansintensive Sydney-børsen 0,1 prosent.

Asia-oversikten her.

- Begrenset effekt

Verken Labour eller De konservative sikret seg flertall i det britiske valget. Dermed er det duket for såkalt «hung parliament», og en britisk mindretallsregjering i en eller annen form.

I valutamarkedet reagerte pundet kraftig ned da valgdagsmålingene - som pekte mot nettopp dette utfallet - ble sluppet klokken 23:00 i går kveld norsk tid.

- Tradisjonelt har vi fått et rally i pundet med seier til De konservative, men det er fortsatt til debatt om et «hung parliament» eller en Labour-seier ville ha vært det verste utfallet for tradere, skriver senioranalytiker Matt Simpson i ThinkMarkets ifølge CNBC i et kundenotat fredag morgen.

- Muligheten for et redusert konservativt flertall eller til og med en mindretallsregjering vil lite trolig ha en betydelig effekt på brede, globale markeder. Markedsreaksjonen vil trolig bli begrenset til Storbritannia, skriver sjefanalytiker Ric Spooner i CMC Markets i sitt kundenotat.