Børs og finans

De dyreste og billigste lakseaksjene

Basert på Pris/Bok er de fleste sjømataksjene allerede høyt priset. Fire av dem er tilsynelatende veldig høyt priset.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix.

Artikkel av: Stein Ove Haugen
27. juni 2017 - 09.00

På Investordagen 2017 holdt investor Arne Fredly et flammende foredrag om hvordan han tenker når han investerer i aksjer.

Pris/Bok er et nøkkeltall han skuler mye til, og når Pris/Bok passerer 2,1 begynner han å tenke på å komme seg ut. 

- Mens pris/bok på 1,2 vil gi deg 100 prosent avkastning, vil pris/bok på 2,7 gi en nedgang på 40 - 50 prosent på tre år. Kjøper du deg inn på pris/bok 2,4 eller 2,7 er du garantert døden, advarte han blant annet.

Les mer om hvordan Arne Fredly tenker når han investerer

Fire aksjer i faresonen?

Overført til sjømaksjene (laks og annen fisk) er det ikke mange som har en P/B på under 2,1.

NRS, Bakkafrost, Salmar og Marine Harvest ligger alle over 3 - og hvis man skal følge investeringsfilosofien til Fredly, og dersom P/B gir et godt bilde av prisingen, og Fredlys modell også passer på disse aksjene, kan man her være dømt til å tape 40 - 50 prosent de neste tre årene.

Grieg Seafood ligger i tillegg i et P/B-område der man kanskje burde tenke på å ta gevinst, mens det fremdeles kan være en del å gå på hvis den skal prises som de fire store.

Lerøy Seafood er heller ikke så langt unna. Opp 2,1 kroner til så har Lerøy også en P/B på 2,1. Da er det kanskje på tide å begynne å tenke seg om i den aksjen også?

Da står man igjen med Austevoll Seafood som, hvis de bokførte verdiene i 1. kvartalsregnskapet er vurdert riktige, fremdeles kan ha litt å gå på, forutsatt at P/B er et nøkkeltall som gir et godt bilde av prisingen av aksjen.

Austevoll er også den sjømataksjen med lavest P/E for 2017, men faller de andre sjømataksjene er det langt fra sikkert at Austevoll vil gå mot strømmen.

Litt mer Pris/Bok

P/B forteller investorer om et selskap kan være overvurdert eller undervurdert

Til tross for sin enkelhet vil imidlertid ikke det å kjøpe en aksje med lav P/B nødvendigvis gi en høy avkastning. Eller det å kjøpe en aksje med høy P/B nødvendigvis gi en lav avkastning.

Ifølge investopedia er P/B nyttig når man vurderer kapitalintensive virksomheter, banker- og finansaksjer - med store eiendeler i balansen (i boken).

For andre aksjer, der verdiene i stor grad består av langt mindre håndfaste eiendeler, er den ikke så anvendelig. Microsoft har for eksempel sjelden vært handlet til en P/B under 10, fremgår det av forklaringen på investopedia.