Børs og finans

Børspause i African Petroleum

Børsmelding sendt ut etter at handelen ble stanset (utvidet).

Foto hentet fra African Petroleums hjemmesider.

Foto hentet fra African Petroleums hjemmesider.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
4. juli 2017 - 15.27

Energimyndighetene i Gambia har avsluttet samtalene med African Petroleum om å forlenge oljeletingen i to av landets mest lovende offshore-blokker, A1 og A4, melder Reuters tirsdag ettermiddag.

Myndighetene er nå i innledende samtaler med nye investorer.

- African Petroleum har en rekke ganger mislyktes i å møte sine forpliktelser. De ba om en forlengelse og vi sa nei. Vi indikerte vår posisjon til dem. Det er ingen samtaler som finner sted mellom oss og African Petroleum, sier petroleumsminister Mod K. Ceesay hos Gambias oljedepartement til Reuters, uten å gi ytterligere detaljer.

African Petroleum har avslått å kommentere saken.

Selskapet har ifølge nyhetsbyrået tidligere anerkjent at det ikke møtte forpliktelsen til å bore en brønn innenfor tidsrammen i avtalen.

En evaluering African Petroleum har vist til antyder at blokken kan inneholde mer enn tre milliarder fat.

Selskapet: - Dette er feil

I en børsmelding sendt ut klokken 15.59 tilbakeviser African Petroleum Reuters-oppslaget.

- Styret i African Petroleum mener kommentarene fra en offisiell gambisk tjenestemann om at vårt eierskap av lisensene har gått ut er feil, ifølge både lov og fakta. Styret slår kategorisk fast at lisensene ikke har blitt terminert i overensstemmelse med vilkårene for lisensene, og disse har heller ikke gått ut, skriver selskapet i meldingen.

Ifølge African Petroleum slår lisensvilkårene fast at lisensene er aktive - med mindre og inntil en termineringsprosess er vedtatt av staten. 

- Ingen slik prosess er vedtatt av staten, og African Petroleum forbeholder seg derfor de juridiske rettighetene til lisensene, heter det videre.

Selskapet skriver at over 64 millioner dollar er investert i lisensene, at omfattende tekniske analyser er utført - og holder fast ved sitt engasjement i å lete og utvikle de lisensierte områdene.

En oppdatering av interesseholdere i selskapet vil komme i rett tid, skriver African Petroleum.

Aksjen har hentet seg inn etter at børspausen ble opphevet klokken 16:05. 4,07 kroner tilsvarer likevel en nedgang på 24,6 prosent.

Tidligere: Børspause

Børsen har stoppet handelen i African Petroleum.

Aksjen sto i 2,30 kroner da børspausen ble innført klokken 15:13.

Det tilsvarer en nedgang på hele 57,4 prosent i dagens handel på Oslo Axess.

- Oslo Børs etterforsker bevegelser i aksjekursen, heter det.