Børs og finans

Fred. Olsen Energy kan være ved et veiskille

- Med en halv milliard dollar i gjeld, obligasjonsgjeld som handler på 60 prosent av pålydende og ingen riggkontrakter, skal man være relativt glad i obskur opsjonsprising for å kjøpe aksjen, sier analysesjef. 

 

Bolette Dolphin. Foto: Selskapet.

Bolette Dolphin. Foto: Selskapet.

Artikkel av: Are  Strandli
3. juli 2017 - 13.07

Det tradisjonsrike riggselskapet Fred. Olsen Energy har slitt tungt i kjølvannet av oljekrisen, med en aldrende flåte og stadig færre rigger i arbeid.

Et av lyspunktene til riggselskapet har vært boreskipet Bolette Dolphin som siden ferdigstillelsen i 2014 har operert på en fireårs kontrakt med oljeselskapet Anadarko på en dagrate mellom 419.000 og 488.000 dollar.

Denne kontrakten hadde utløpsdato i juli 2018, og en forlengelse av denne ville vært veldig positivt for selskapet.

Søndag kveld kom imidlertid meldingen om at Anadarko har valgt å terminere kontrakten med effekt fra august 2017.

Aksjekursen til riggselskapet stuper på nyheten, og ved 13-tiden mandag omsettes rigg-aksjen for 11,65 kroner etter en nedgang på nesten 11 prosent.

Høsten 2013 ble aksjen til sammenligning omsatt for nær 300 kroner, og kun ved et fåtall anledninger har aksjekursen vært lavere enn den er mandag formiddag.

Veiskille

Analysesjef i SEB, Harald Øyen sier til Hegnar.no at termineringen har en marginal negativ effekt på deres estimater, men ikke så stor som mange kanskje tror fordi Fred. Olsen mottar kompensasjon fra Anadarko.

I henhold til kontrakten mottar Fred. Olsen Energy 96 millioner dollar som følge av termineringen.

- Cashmessig er det negativt, men det har ikke så stor negativ påvirkning, sier han.

Etter at kontrakten til Bolette Dolphin utløper i August har selskapet kun én av ni rigger på kontrakt. I oktober kan antallet være null.

Statoil utøvde i mai en opsjon for den 42 år gamle semiriggen Bideford Dolphin for boring av én brønn med estimert varighet på 100 dager. Det betyr at dersom ikke det kommer noen nye kontrakter på bordet i nærmeste fremtid, risikerer selskapet å stå uten en eneste kontrakt når denne er ferdigstilt i slutten av oktober.

Øyen mener kontraktstermineringen kan markere et lite veiskille for selskapet.

- Å være et riggselskap uten å ha rigger i arbeid kan være en fin anledning å ta noen strategiske valg om fremtiden, sier han.

Når det gjelder aksjen, råder han den gjengse investor til å holde seg unna.

- Et riggselskap omtrent uten kontrakter på dagens prising synes ikke vi er så attraktivt, sier Øyen.

- Med en halv milliard dollar i gjeld, obligasjonsgjeld som handler på 60 prosent av pålydende og ingen riggkontrakter, skal man være relativt glad i obskur opsjonsprising for å kjøpe aksjen.

Kan leve i håpet

Riggselskapet skaffet seg tidligere i vinter finansielt pusterom til slutten av juni 2018 etter at de så vidt fikk obligasjonseierne med på et forslag om lettelser i lånebetingelsene.

Les også: Reddet med et nødskrik

Ifølge Øyen vil selskapet klare seg ut 2018 med dagens kontantbeholdning og bankenes livline, selv om det ikke skulle komme nye kontrakter på en stund.

På et tidspunkt må det imidlertid begynne å skje noe.

- Jeg tipper selskapet kan leve i håpet en 6-9 måneder til. Dersom det ikke har blitt signert kontrakter innen det bør det begynne å bli varmt under føttene, avslutter analysesjefen.

Fred. Olsen Energy returnerte ikke våre henvendelser mandag.