Børs og finans

Kjos har tapt 1,5 mrd. siden toppen

Norwegian har fortsatt å få juling på Oslo Børs i år. Det gir stygge tap for konsernsjef Bjørn Kjos (71).

Bjørn Kjos - Foto: Finansavisen

Bjørn Kjos - Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
27. juli 2017 - 10.59

- Aksjekursen går opp og ned. Jeg ser imidlertid ikke på den fra dag til dag, men heller over tid, sa Bjørn Kjos til Finansavisen for to uker siden.

Nå har imidlertid Norwegian-aksjen fått kjørt seg kraftig på Oslo Børs over tid. Ifølge Finansavisen er aksjen ned nær 40 prosent så langt i 2017 og fra toppen i april 2016 er aksjen ned 53 prosent.

Gjennom investeringsselskapet HBK Invest, der Kjos eier i overkant av 84 prosent, sitter han på i overkant av 7,4 millioner aksjer i flyselskapet.

Kursfallet innebærer at Norwegian-sjefen har tapt 900 millioner kroner på aksjeposten siden nyttår og 1,5 milliarder siden april 2016. Kjos sitter i dag igjen med aksjer i Norwegian til en verdi av 1,3 milliarder kroner.

Tror aksjen vil stupe videre

Torsdag 6. juli gikk Frode Foss av som finansdirektør i Norwegian på dagen etter 15 år i stillingen. Før nyheten ble kjent ble aksjen handlet til 243 kroner, men Foss-avgangen fikk den til å stupe over 10 prosent. En uke senere presenterte Norwegian tallene for andre kvartal, og da falt aksjen ytterligere 15 prosent. Det kom på toppen av det hele i et år der Norwegian-aksjen har falt jevnt og trutt siden nyttår, skriver Finansavisen.

Det store tapet Kjos er påført så langt i år vil øke de kommende månedene, ifølge den britiske storbanken HSBC. Analytiker Andrew Lobbenberg tror aksjen kommer til å rase videre og har et kursmål på 120 kroner. I går ble aksjen handlet til 171,6 kroner ved lunsjtider. Det er det laveste siden februar 2013.

– Stor risiko i aksjen

Analytikerne er uenige om hvilken vei aksjen vil bevege seg fremover. Av de 17 selskapene som har dekning på Norwegian er det seks kjøpsanbefalinger, syv salgsanbefalinger og fire hold. Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities var tidligere i sommer skeptisk til aksjen og hadde salgsanbefaling. Nå har han snudd.

– Det er enorme sesongvariasjoner i aksjen og tredje kvartal blir som regel bedre enn ventet. Vi tror derfor det er en stor oppside i aksjen nå, sier Molnes til Finansavisen. Analysesjefen har et kursmål på 215 kroner for aksjen.

Les også: Kronehopp gir milliardeffekt for Norwegian