Børs og finans

Oljeminister bekrefter: Samtalene med African Petroleum er avsluttet

Gambiske myndigheter står på sitt. African Petroleum raser på børsen. 

Foto hentet fra African Petroleums hjemmesider.

Foto hentet fra African Petroleums hjemmesider.

Artikkel av: Are  Strandli
5. juli 2017 - 12.23

Tirsdag meldte Reuters at energimyndighetene i Gambia hadde avsluttet samtalene med African Petroleum om å forlenge oljeletingen i to av landets mest lovende offshore-blokker, A1 og A4.

- African Petroleum har en rekke ganger mislyktes i å møte sine forpliktelser. De ba om en forlengelse og vi sa nei. Vi indikerte vår posisjon til dem. Det er ingen samtaler som finner sted mellom oss og African Petroleum, sa petroleumsminister Mod K. Ceesay hos Gambias oljedepartement til Reuters, uten å gi ytterligere detaljer.

African Petroleum tilbakeviste kommentarene fra den gambiske ministeren senere på dagen.

- Styret i African Petroleum mener kommentarene fra en offisiell gambisk tjenestemann om at vårt eierskap av lisensene har gått ut er feil, ifølge både lov og fakta. Styret slår kategorisk fast at lisensene ikke har blitt terminert i overensstemmelse med vilkårene for lisensene, og disse har heller ikke gått ut, skrev selskapet i en melding sendt ut rett før kl. 16.

Gambia bekrefter                       

Den gambiske oljeministeren Fafa Sanyang bekrefter onsdag at landet har avsluttet samtalene med African Petroleum, ifølge Reuters.

-Det er sannheten. Dere har allerede fått meldingen om lisensene, sier han til nyhetsbyrået med henvisning til kommentarene fra petroleumsministeren tirsdag.

Bekreftelsen fra den gambiske oljeministeren fører til et stup i African Petroleum-aksjen.

I skrivende stund er den ned nesten 40 prosent.

Står på sitt 

Kort tid etter bekreftelsen fra Gambia, kommer kommentaren fra styret i African Petroleum.

"Styret i African Petroleum gjentar og opprettholder posisjonen oppgitt i "statement to recent press" annonsert på Oslo Børs 15:59 4. juli", heter det i meldingen.

CEO i African Petroleum Jens Pace, sier at de overrasket og skuffet over uttalelsene til de gambiske ministrene når det gjelder statusen til lisenene African har i landet. 

Han gjentar at lisensene ikke har blitt terminert i henhold til betingelsene, eller at de har utløpt. 

- Vår foretrukne vei er å gå inn i mer konstruktiv dialog for å etablere en vei videre som er i den beste interesse for alle interessentene, avslutter Pace.