Børs og finans

Statoil satser på Brasil

Etter å ha brukt 24 milliarder kroner på nye oljeoppkjøp i Brasil, håper Statoil å styre en brasiliansk oljeproduksjon tilsvarende produksjonen fra Johan Sverdrup neste tiår.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
17. juli 2017 - 11.14

Men da må Statoil bla opp enda mer penger. Oppkjøpene så langt gir selskapet kontroll over den ene halvdelen av funnet. Den andre halvdelen ligger i en leteblokk myndighetene skal deles ut i en auksjon 27. oktober, skriver DN.

Går alt som Statoil håper, vil selskapet styre en formidabel olje- og gassproduksjon i Brasil uti neste tiår. Statoil opererer allerede Peregrino-funnet med en dagproduksjon på 100.000 fat, som nå bygges ut med en ny brønnhodeplattform. Selskapet eier 60 prosent. Statoil er også operatør for lisens BMC-33, hvor selskapet eier 35 prosent. Statoil håper nå å bygge ut hele Carcara-funnet på et par milliarder fat, potensielt, ifølge DN.

– Typisk har et produksjonsskip en kapasitet på 150.000 eller 180.000 fat per dag. I Carcara snakker en på sikt om to eller tre slike skip totalt. Med de nye feltene vil Statoil beholde posisjonen som nest størst etter Petrobras frem mot 2030, sier Statoils landssjef Anders Opedal til DN på telefon fra Rio.

Myndighetene har satt inngangsbilletten til 950 millioner dollar. I tillegg tilbyr selskapene en såkalt «profit oil» til myndighetene, en andel av oljen gjennom en produksjonsdelingsavtale.

–Det er for tidlig å si hvordan Statoil vil by. Vi vil se på reservoaregenskapene i den nordlige blokken. Den er kartlagt med seismikk ut fra kunnskapen fra brønnene i sør. Vi vet at dette er et godt reservoar, og vi vet det strekker seg inn i nord, men det knyttes usikkerhet til volumene, sier Opedal til DN.