Børs og finans

Analytikere om Schibsted

Oslo Børs faller tirsdag, tynget av blant annet Schibsted.

Rolv Ryssdal - Foto: Rolv Ryssdal

Rolv Ryssdal - Foto: Rolv Ryssdal

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
15. august 2017 - 13.52

Schibsted er blant selskapene som tynger Oslo Børs mest tirsdag ettermiddag.

Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities, trekker frem at fallet til Schibsted skyldes ekspanderingen av Facebooks Marketplace til flere av markedene Schibsted er i, blant annet Norge.

- En del er bekymret for at dette kan føre til at Schibsted må øke markedsføringskostnadene, slik man har sett i Norge etter at konkurrenten Let Go økte markedsføringskostnadene, sier hun til TDN Finans.

Trondsen tror dette kan påvirke kursen til Schibsted på kort sikt, da det ikke er noen andre kortsiktige triggere.

- Men på lang sikt tror jeg ikke at Facebook vil endre markedsposisjonen til sidene til Schibsted på grunn av sterke nettverkseffekter. Ser man til andre markeder der Marketplace ble lansert i oktober 2016, som Australia og Storbritannia, har dette foreløpig ikke påvirket de markedsledende sidene, sier hun til nyhetsbyrået.

Må forbedre

Videre mener analytikeren at Facebook må forbedre Marketplace for at siden skal bli en reell trussel for Schibsted.

- Torget-kategorien er mest truet fra Facebook, men denne utgjør kun syv prosent av rubrikkinntektene til Schibsted, sier hun til TDN Finans, og legger til at hun er positiv til Schibsted-aksjen.

Overreaksjon

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie mener ifølge nyhetsbyrået at dagens Schibsted-kursfall er en kraftig overreaksjon basert på at Facebook bare legger til en funksjon som allerede mange bruker gjennom «buy and sell»-grupper.

- Det er tredje eller fjerde gang Schibsted faller på at Facebook har noe som heter Marketplace, det er det som er mest fascinerende. Hvis vi ser på andre steder Facebook har kommet inn, har ikke tjenester lignende Finn.no lidd noe nød, sier han til TDN Finans.

Rasch-Olsen peker på at hvis man virkelig skal kjøpe en bil eller noe med reell verdi, går man inn på en spesialisert rubrikkside.

- Torget er allerede gratis, så konkurranse i det område vil ikke slå inn på inntektene til Schibsted, sier han.

Schibsted A-aksjen faller i skrivende stund 5,47 prosent på Oslo Børs til 195,10 kroner per aksje, omsatt for 128 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,39 prosent til 732,88.