Børs og finans

Hydro viser vei på børsen

Oslo Børs er i fint driv, men Norwegian har en dårlig dag.

Oslo Børs. Foto: NTB Scanpix

Oslo Børs. Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Odd Steinar Parr
31. august 2017 - 14.15

Etter en forsiktig åpning, har stemningen tatt seg opp på Oslo Børs.

Hovedindeksen er i skrivende stund opp 1,05 prosent til 737,72, og aksjer og egenkapitalbevis er så langt omsatt for 2.107 millioner kroner. 

Utviklingen skjer i kjølvannet av sterk oppgang i USA i går, men noe mer blandede børser i Asia tidligere i dag.

Kina-tall oppmuntrer

Toneangivende Europa-børser er også i fint driv.

Britiske FTSE 100 stiger 0,6 prosent, tyske DAX 0,7 prosent og franske CAC 40 0,8 prosent etter at inflasjonstall overrasket på oppsiden.

Sterke PMI-tall fra kinesisk industri bidrar til den gode stemningen.

Nå venter investorene på dagens viktige inflasjonstall fra USA, som slippes klokken 14:30.

Dagens gjest i HegnarTV er OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj. Følg med klokken 15.30.

Harvey rammer hardt

Oljeprisene har tatt seg noe opp igjen etter gårsdagens overraskende fall i kjølvannet av større trekk enn ventet i amerikanske råoljelagre.

Brent oktober-olje stiger 0,4 prosent til 51,04 dollar, mens er likevel under nivåene ved stengetid i Oslo i går, det vil si rundt 51,35 dollar fatet.

WTI-oljen er opp 0,4 prosent til 46,15 dollar, men ligger fortsatt an til å falle åtte prosent i august. Måneden blir den svakeste siden juli i fjor.

Dette henger naturligvis sammen med orkanen Harvey, som har satt minst 4,4 milliarder fat per dag i raffinerikapasitet ut av spill - noe som så klart demper etterspørselen.

På den annen side stiger bensinprisene kraftig, til sine høyeste nivåer på to år. Frykten er ifølge Reuters bensinmangel foran Labor Day-helgen, da bilkjøringen pleier å ta av.

- Ingen naturkatastrofer er like, men presedensen etter Rita-Katrina antyder at 10 prosent av kapasiteten som «offline» vil være utilgjengelig i flere måneder, skriver Goldman Sachs ifølge nyhetsbyrået i en oppdatering.

Les også: Dette gir lavere oljepris og høyere bensinpris

Jekker opp DNO

På Oslo Børs stiger Statoil 0,3 prosent til 145,60 kroner.

Ellers i olje stiger Aker BP 1,6 prosent til 141,60 kroner, mens DNO legger på seg 2,3 prosent til 12,09 kroner etter at UBS har jekket opp kursmålet.

I oljeservice merker vi oss Aker Solutions, som klatrer 1,2 prosent til 36,41 kroner etter å ha meldt om en 4-årig rammekontrakt for levering av modifisering- og vedlikeholdstjenester (MMO) til Shell.

Solstad Farstad stiger 5,0 prosent til 8,17 kroner etter dagens kvartalstall, som kun inkluderer det opprinnelige Solstad Offshore.

Hydro viser vei

Av øvrige positive tungvektere merker vi oss Norsk Hydro, som avanserer 1,9 prosent til 56,05 kroner på dagens høyeste volum.

- Det at Hydro gjør det bra kan også være en generell råvaretrend og at aluminiumsprisen har utviklet seg positivt, men jeg tror det er den nye vektingen (i fondsindeksen OSEFX) som er hovedforklaringen til kursutviklingene, sier DNB-strateg Paul Harper til TDN Finans.

Vi merker oss også at Golden Ocean står i pluss 2,1 prosent 72,50 kroner og Gjensidige i pluss 2,4 prosent til 137,60 kroner.

På den negative siden finner vi Frontline, som fortsetter ned 3,9 prosent til 39,20 kroner i kjølvannet av gårsdagens kvartalstall, mens Norwegian faller 3,1 prosent til 193,80 kroner på dagen DNB Markets gjentar sin salgsanbefaling.

Meglerhuset advarer mot å kjøpe Norwegian i forkant av trafikktallene som publiseres 6. september.

Oljemygg til bunns

Relativt sett topper Intex Resources vinnerlisten med en oppgang på 9,9 prosent til 1,22 kroner.

Nærmest følger Techstep og Oslo Axess-noterte Hofseth Biocare. De to stiger hhv. 7,9 prosent til 4,67 kroner og 7,5 prosent til 1,44 kroner.

I andre enden finner vi Incus Investor, som går tilbake 11,0 prosent til 1,05 kroner.

Oslo Axess-noterte African Petroleum straffes med et kursfall på 9,9 prosent til 1,99 kroner etter dagens kvartalstall.