Børs og finans

Internasjonal storbank venter høyere styringsrente i Norge

I en fersk analyse av landene i Skandinavia, skriver den britiske storbanken HSBC at de tror Norges Bank vil heve renta tidligere enn varslet.

AP Photo

AP Photo

Artikkel av: NTB
11. august 2017 - 14.09

– Ingen steder i den utviklede verden er det bedre grunn til å øke renten enn i Skandinavia, slår HSBC-økonom James Pomeroy fast i analysen ifølge E24.

Lav rente skal stimulere til økt økonomisk aktivitet og større låneopptak i samfunnet, og i Norge har en lengre nedtur i oljenæringen gitt sentralbanksjef Øystein Olsen grunn til å sette renta helt ned til rekordlave 0,5 prosent.

Pomeroy tror imidlertid de høye boligprisene og gjelden i husholdningene nå utgjør grunn til bekymring for Norges Bank, som han dessuten mener viser tegn på at de forbereder seg på renteøkning tross svak inflasjon.

Inflasjonsmålet til Norges Bank er på 2,5 prosent, men sentralbanken har valgt å akseptere et nivå lagt lavere enn dette. I sin siste pengepolitiske rapport spår de at inflasjonen vil ligge på noe over 1,5 prosent ved utgangen av 2020.

Samtidig vurderte Norges Bank at analysene i juni-rapporten tilsa at renten bør holdes på 0,5 prosent i år og neste år før den heves gradvis fra 2019. Pomeroy tror imidlertid hevingen skjer tidligere enn det.

– Når økonomien nå er i ferd med å vende seg om, tror vi at Norges Bank vil forsøke å stramme til rentepolitikken, og vi forventer nå en økning i renten i andre kvartal 2018, skriver han.

Norges Bank har sitt neste rentemøte 21. september.

(©NTB)