Børs og finans

Norne nedgraderer Norwegian etter svake tall

- Selskapet trenger å forandre sin strategi for å overlege på langt sikt, sier sjefanalytiker i Norne Securities.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: John Inge Seljehaug
4. august 2017 - 09.16

Norwegian fraktet 3.358.565 passasjerer i juli i år, og opplyser at de passerte nok en milepæl etter at det er det høyeste antallet passasjerer i en enkeltmåned noen gang. 

Norne Securities er ikke imponert og karakteriserer de siste månedstallene fra flyselskapet som lave. Både selskapets yield og enhetsinntekt (RASK) falt seks prosent fra samme måned i 2016, og endte på henholdsvis 0,49 kroner og 0,46 kroner i juli. 

Meglerhuset nedgraderer aksjen til salg med kursmål på 150 kroner, fra sin tidligere kjøpsanbefaling med kursmål på 215 kroner. 

- Selskapet trenger å forandre sin strategi for å overleve på lang sikt. Nå tjener de litt i sommerferiemånedene juli og august med nesten fulle fly. Resten av året er det store tap, sier sjefanalytiker Karl-Johan Molnes i Norne Securities, i en kommentar.

Les også: Kjos har tapt 1,5 mrd. siden toppen

Uflaks og feil strategi

- Noe av dette er syklisk svake markeder, noe er uflaks, men i bunnen er det feil strategi. Det er ikke lurt å fly alle langt og billig når andre kan utnytte flyene til å fly passasjerer langt for langt mer.Det virker også som om noen rett og slett har feilberegnet kostnadene ved å drive langdistanseflyvninger, fortsetter Molnes.

Selv etter nedgraderingen poengterer Norne Securities at alt håp ikke er ute for Norwegian-aksjen. Selskapet har fortsatt rundt 80 kroner per aksje i verdi I Bank Norwegian, i tillegg til at det er store merverdier i selskapets flypark. 

- Selskapet kan realisere verdiene gjennom Sale/Leaseback avtaler og sakte men sikkert over en 5 års periode endre strategi, men inntil vi ser at selskapet endrer kurs er det ikke forsvarlig å anbefale noe annet enn det vi ser at dette går mye dårligere enn forventet også i juli, avslutter Molnes.

Les også: Turbulens skremmer ikke - laster opp i Norwegian