Børs og finans

Oljemygg stuper etter ny oppdatering

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA

Oslo Børs. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA

Artikkel av: John Inge Seljehaug
21. august 2017 - 12.18

Oslo Børs holder seg på pluss-siden mandag.

Ved lunsjtider er hovedindeksen opp 0,29 prosent til 728,62. Det er hittil omsatt aksjer for 332 millioner kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen er i skrivende stund ned 0,40 prosent til 52,45 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,14 prosent til 48,59 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 50,91 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Oljeprisene steg markant fredag ettermiddag og kveld etter at Baker Hughes riggtelling viste en nedgang på fem aktive oljerigger til 763 i forrige uke. Antallet aktive borerigger har dermed falt på ukesbasis for andre gang denne måneden, skriver TDN Finans.

Men på tross av nedgangen i den amerikanske riggtellingen, har oljeproduksjonen i USA økt til sitt høyeste nivå på over to år, ifølge tall fra det amerikanske energidepartementet forrige uke. Likevel faller lagrene, bemerker enkelte markedsaktører.

- Selv om produksjonen øker, har det vært en nedgang i lagrene. Dette indikerer at kuttene til Opec fungerer. Prisene ligger for tiden i området fra 44 til 52 dollar, sier analytiker Ric Spooner fra CMC Markets til Bloomberg News.

Barclays nedgraderer sin anbefaling på Statoil-aksjen til «underweight» fra tidligere «equal-weight», og holder kursmålet uendret på 165 kroner.

Statoil-aksjen er opp 0,35 prosent til 145,00 kroner.

Evry

Evry og Monobank har inngått avtale om kredittkorttjenester. Kontrakten løper over fem år, med opsjon på ytterligere to år.

Ifølge avtalen skal Evry levere alt fra fysiske og virtuelle kredittkort, Mobile Payment til kortproduksjon, samt relaterte tjenester som kortadministrasjon, autorisasjonsprosessering, transaksjonsovervåking og sikkerhetsløsninger for å forhindre svindelforsøk. Monobank vil selv utvikle app’er og webløsninger til sine kortkunder med utgangspunkt i Evrys tjenester.

Evry opplyser også mandag at konsernsjef Björn Ivroth har kjøpt 10.000 aksjer i selskapet til kurs 28,55 kroner. 

Aksjen stiger 1,06 prosent til 28,50 kroner.

Interoil Exploration

Interoil Exploration and Productions nest største aksjonær, Canacol Energy, har engasjert Pareto Securities for å utforske «strategiske alternativer» for aksjeposten i selskapet.

Barclays nedgraderer sin anbefaling på Statoil-aksjen til «underweight» fra tidligere «equal-weight».

Aksjen faller 8,92 prosent til 3,88 kroner.

Oljemygg

I den nyeste av en rekke oppdateringer den siste tiden, opplyser ledelsen i African Petroleum Corporation at de enda ikke har mottatt formell feedback fra de gambiske myndighetene rundt status på selskapets A1- og A4-lisenser i landet.

- Ledelsen noterer seg retorikken i nylige lokale presseartikler som sier at lisensene er utløpt og er åpent område. Derfor føler ledelsen det er riktig å gjenta - igjen - at dette er misledende og uriktig, både når det gjelder det juridiske og fakta, skriver selskapet som understreker at de ikke har mottatt en formell melding om at en termineringsprosess er igangsatt, noe som er spesifisert i lisensene, og gjentar derfor sine rettigheter under de to lisensene.

Videre skriver selskapet at de, samtidig som de fortsetter å søke en positiv dialog de kommende ukene, gjør de nødvendige juridiske forberedelser for å beskytte sine rettigheter knyttet til lisensene.

Denne prosessen vil formelt starte i september dersom ikke det kommer formell positiv feedback innen utgangen av august.

Aksjen stuper 10,00 prosent til 2,40 kroner. 

- Kjøp lakseaksjer

I sin siste oppdatering oppgraderer ABG Sundal Collier estimatet på lakseprisen, samtidig som to aksjer jekkes opp til «kjøp».

Ifølge Intrafish oppjusterer meglerhuset estimatet på lakseprisen i 2018 til 59,5 kroner per kilo fra tidligere 54,5 kroner per kilo, ifølge TDN Finans.

Samtidig oppgraderer meglerhuset i fersk sektorrapport anbefalingen på Marine Harvest og Grieg Seafood til «kjøp» fra tidligere henholdsvis «hold» og «salg».

«Vi gjør bare minimale justeringer for vår anslag om lakseutbudet, men øker prisanslaget markert. I 2017 venter vi en snittpris på 60,6 kroner per kilo (tidligere 58,0) og for 2018 på 59,5 kroner per kilo (tidligere 54,5)», skriver analytiker Vidar Strat i rapporten.

Bakkafrost er opp 2,16 prosent til 345 kroner, mens Marine Harvest stiger 2,59 prosent til 158,60 kroner. 

Grieg Seafood er i størst driv med en oppgang på 5,39 prosent til 74,30 kroner