Børs og finans

Strateg: Perioden med forbløffende rolige aksjemarkeder ikke over

Det som stort sett har skapt nervøsitet i aksjemarkedet den siste tiden er nytt fra den politiske fronten, eller rettere sagt fra Trump, mener Nordea-strateg.

Leif-Rune Husebye Rein - Foto: Finansavisen

Leif-Rune Husebye Rein - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
28. august 2017 - 09.00

«Det er avtakende nervøsitet i aksjemarkedet, og selv om den mest kjente volatilitetsindeksen, VIX-indeksen, ikke er nede på sommerens historisk lave bunnivå, så er det ikke langt unna», skriver Leif-Rune Husebye Rein, sjefstrateg i Nordea Markets i fersk oppdatering.

Han mener perioden med de nesten forbløffende rolige aksjemarkedene ikke er over ettersom økonomiske data fortsetter å komme inn på gode nivå, og signaliserer robust økonomisk vekst, samtidig som selskapene fortsetter å levere solid inntjeningsvekst verden over.

«Det som stort sett har skapt nervøsitet i aksjemarkedet den siste tiden er nytt fra den politiske fronten, eller rettere sagt fra Trump. Til tross for at uroen rundt Nord-Korea har avtatt noe, så fortsetter Trump med sine harde utspill», påpeker Husebye Rein.

Han viser til at det sist uke var trussel om å sørge for nedstenging av offentlig sektor i USA dersom kongressen ikke setter av penger til å bygge den etterhvert så berømte muren mot Mexico.

«Anledningen for Trump denne gangen, er den nødvendige hevingen av det selvpålagte gjeldstaket i USA. Sist vi fikk nedstenging av offentlig sektor i USA, i 2013, så skapte det ikke stor bevegelse i markedene. Da det samme skjedde i 2011 fikk vi derimot et særdeles kraftig fall i amerikanske aksjer», skriver sjefstrategen.

Han peker på at fallet den gang imidlertid skyldtes mer enn bare nedstenging av offentlig sektor, blant annet svake økonomiske data.

«I og med at den økonomiske situasjonen i dag er svært solid i USA, vil det nok neppe skape store bevegelser om Trump gjør alvor av truslene sine, men helt skadefri blir vi nok ikke, skriver Husebye Rein i rapporten.