Børs og finans

- Tradere avventer atomspenning

Dramaet om Nord-Korea har fått tradere til å ta pengene ut av aksjer og plassere dem i trygge havner som gull, ifølge Hernik Sommerfelt i CMC Markets. 

Foto: CMC Markets

Foto: CMC Markets

Artikkel av: Are  Strandli
13. august 2017 - 12.05

Siste delen av uken har vært preget av fallende børser verden over som følge av økte spenninger mellom Nord-Korea og USA.

- Fredag åpnet Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq opp, drevet av en kombinasjon av tilbudsjakt blant investorer og inndekking av shortposisjoner. Stigningen var imidlertid kun en liten trøst sammenlignet med hvor mye disse indeksene har falt tidligere i uken, skriver Henrik Sommerfelt i en kommentar.

Videre ble det publisert inflasjonstall for USA fredag. De viste at konsumprisindeksen i USA økte med 0,1 prosent i juli sammenlignet med juni, mot en ventet økning på 0,2 prosent.

- På årsbasis var økningen i juli 1,7 prosent, og den svake økningen forteller at den amerikanske etterspørselen er på vei opp – om enn i et sakte tempo. Medlemmene i den amerikanske sentralbanken som er for renteøkning skulle nok helst sett at veksten var høyere, vurderer Sommerfelt. 

På bakgrunn av både økt etterspørsel etter trygge havner og lavere enn ventet inflasjonstall fra USA, steg gullprisen noe før den falt tilbake igjen fredag.

Gullprisen er den høyeste på to måneder, og er bare ti dollar unna den høyeste prisen i 2017 på 1296 dollar, ifølge CMC Markets-partneren. 

Kommende uke

- Kvartalsesongen er over oss igjen, skriver Sommerfelt og viser til flere selskaper som rapporterer tall for første halvår kommende uke.

Blant selskapene som rapporterer er Kid, Komplett Bank og Monobank,

Ellers peker han på at det kommer flere viktige makrotall i uken som kommer.

- Den amerikanske sentralbanken publiserer referat etter forrige møte, og det kommer en sentimentsoppdatering fra University of Michigan. Det kommer også tall på norsk kredittvekst, og i eurosonen kommer det industriproduksjonstall, mens Storbritannia publiserer inflasjonstall.