Børs og finans

Aksjonærene kan tape alt - aksjen stuper

John Fredriksen og Norske skog dominerer Oslo Børs onsdag morgen. (oppdatert 09:20)

Artikkel av: John Inge Seljehaug
13. september 2017 - 09.03
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Oslo Børs åpner som ventet relativt flatt onsdag. 

Rett etter åpning er hovedindeksen opp 0,13 prosent, til 757,27.

Ifølge Netfonds og analysesjef Roger Berntsen kommer dette av null drahjelp fra USA-regionen og fravær av de store nyhetene i aksjemarkedene. 

Oljeprisen

Oljeprisen er nær uendret onsdag morgen sammenlignet med nivået da Oslo Børs stengte tirsdag, da det ble kjent at oljekartellet Opec har diskutert en forlengelse av sin mye omtalte kuttavtale.

Brent-oljen er i skrivende stund ned 0,26 prosent til 54,13 dollar fatet, mens WTI-oljen omsettes for 48,15 dollar fatet etter en nedgang på 0,17 prosent. 

Til sammenligning ble et fat omsatt for 54,24 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag. 

Statoil er er opp 0,27 prosent, til 149,80 kroner. 

Seadrill 

Natt til onsdag kom meldingen fra Seadrill om at selskapet har lyktes med å sy sammen redningspakken, som ifølge selskapet sikrer fem nye år med drift dersom den blir godkjent.

Redningsplanen til det John Fredriksen-eide riggselskapet medfører som ventet at Seadrill søker beskyttelse under den amerikanske konkurslovgivningen Chapter 11 i USA. 

Seadrill opplyser at omstruktureringsplanen er inngått med over 97 prosent av långiverne, rundt 40 prosent av obligasjonseierne. I tillegg kommer en investorgruppe ledet av Seadrills største aksjonær Hemen Holding Ltd.

Selskapets utlånsbanker har inngått avtale om å utsette løpetiden på lånene, til sammen 5,7 milliarder dollar, med omtrent fem år uten avdrag fram til 2020.

Redningspakken sikrer at det blir tilført 1,06 milliarder dollar, snaut ti milliarder norske kroner, i ny kapital. 860 millioner dollar av dette er et aksjonærlån, mens 200 millioner dollar er ny egenkapital.

Seadrill åpner opp 10 prosent, til 1,97 kroner.

Det opplyses om at datterselskapene North Atlantic Drilling og Sevan Drilling også inngår i restruktureringen. 

Sevan Drilling faller hele 67,07 prosent, til 0,82 kroner. 

Les alt om redningspakken her. 

Archer med mer jobb

Archer opplyser i en børsmelding onsdag at Archer Wireline and Archer Oiltools er tildelt en rammekontrakt på fire år.

Rammekontrakten består av ytterligere P&A-tjenester til Repsol Norge, ifølge meldingen. 

Archer meldte 9. august i år om fireårskontrakt for P&A-riggdrift for Repsol Norge.

Archer-aksjen er opp 1,90 prosent til 10,80 kroner. 

Norwegian med nytt samarbeid

Norwegian og det britiske flyselskapet easyJet har inngått et samarbeid som innebærer at Norwegians langdistanseruter vil være tilgjengelig for salg i easyJets nye bestillingstjeneste «Worldwide by easyJet», går det frem av en pressemelding fra Norwegian.

Den nye tjenesten gjør det mulig for easyJets kunder å bestille videreforbindelser til Norwegians langdistansenettverk i én og samme transaksjon.

«Worldwide by easyJet» gir passasjerer muligheten til å kombinere en easyJet-flyvning med langdistanseruter fra andre flyselskap, inkludert Norwegians stadig voksende langdistansenettverk til USA, Asia og Sør-Amerika.

Norwegian-nyhetene sender aksjen opp 4,18 prosent, til 217,40 kroner. 

Bank låner penger

Pareto Bank ASA har utstedt to nye senior usikrede obligasjonslån med løpetid på tre og fem år.

Begge lånene har pålydende beløp på 500 millioner kroner, og har kupongrente på henholdsvis tre måneders Nibor pluss 0,85 prosentpoeng og tre måneders Nibor plus 1,12 prosentpoeng.

Askjen åpner opp 0,27 prosent til 36,80 kroner. 

Norske Skog stuper

Tirsdag klokken 15.33 ble det innført børspause i Norske Skog. Kort tid etter ble det kjent at den avgåtte Norske Skog-sjefen, Sven Ombudstvedt, gjør comeback.

- Nå har det tatt såpass lang tid å få på plass en løsning. Det går ikke og nå har en prøvd alt mulig. Av hensyn til de operative virksomhetene i Norske Skog, så tiltrer nå de sikrede obligasjonseierne pantet og jeg settes inn i styret til Norske Skog AS som styreleder for å hjelpe til at de syv fabrikkene drives videre uten problemer, sa Ombudstvedt til DN.

Långiverne overtar et datterselskap som skal eie alle aksjene i Norske Skog og selskapets sju fabrikker. Det vil si at Sveaas og de andre aksjonærene blir sittende med et selskap uten verdier.

Obligasjonseierne inkluderer fondene Ocean Wood, Bluebay, Cyrus, Sampo og Blackstone. Det er disse som på vegne av kreditorgruppen overtar alle verdier i Norske Skog. Gruppen har utestående til sammen rundt 4,2 milliarder kroner i Norske Skog, ifølge Dagens Næringsliv.

Børspausen er opphevet igjen onsdag, og aksjen straffes knallhardt i aksjemarkedet.

Norske Skog stuper 70 prosent til 0,27 kroner. 

Husk at vi sender live fra Paretos olje- og offshorekonferanse på Hegnar.no kl.12.30.