Børs og finans

Avgått sjef i Norske Skog gjør comeback - långiverne tar kontroll

Långiverne tar kontroll over fabrikkene, og Sven Ombudstvedt erstatter Christen Sveaas som styreleder i Norske Skog.

Logo, Norske Skog. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Logo, Norske Skog. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Artikkel av: Are  Strandli
12. september 2017 - 16.20

15:33 ble handelen i Norske Skog-aksjen pauset i påvente av nyheter fra selskapet.

Det har foreløpig ikke kommet noen børsmeldinger fra selskapet, men Dagens Næringsliv kan likevel rapportere om at långiverne tar kontroll over selskapets syv fabrikker.

Samtidig gjør den avgåtte Norske Skog-sjefen, Sven Ombudstvedt, comeback.

- Nå har det tatt såpass lang tid å få på plass en løsning. Det går ikke og nå har en prøvd alt mulig. Av hensyn til de operative virksomhetene i Norske Skog, så tiltrer nå de sikrede obligasjonseierne pantet og jeg settes inn i styret til Norske Skog AS som styreleder for å hjelpe til at de syv fabrikkene drives videre uten problemer, sier Ombudstvedt til DN.

Obligasjonseierne som tar kontroll er blant annet fondene Ocean Wood, Bluebay, Cyrus, Sampo og Blackstone, ifølge avisen.

- Nå er långiverne klare til å gå inn og overta de syv fabrikkene, styre dem og tilføre likviditet. Vi ønsker at de operative enhetene skal få en helt annen balanse og gjeldssituasjon, slik at en kan fokusere på drift og utvikling av selskapet, sier Ombudstvedt til DN.

Løsningen innebærer ifølge avisen at dagens aksjonærverdier i praksis er tapt. 

Kort prosess for Sveeas

Investor Christen Sveeas kjøpte seg for kort tid opp til å bli største eier i Norske Skog med 12 prosent av aksjene ved å legge om lag ti millioner kroner på bordet. 24. august ble han valgt inn som ny styreleder i selskapet på en ekstraordinær generalforsamling.

Denne plassen må han nå vike for Ombudstvedt. 

Tidligere tirsdag meldte Norske Skog at det nye styret fortsetter å jobbe for å utvikle et bærekraftig, industribasert rekapitaliseringsforslag til konsernets interessenter.

- Forslaget vil være basert på den nåværende driften og utsiktene til Norske Skog-konsernet og har som mål å gi en robust industrielt og finansiell plattform for den fremtidige utviklingen av gruppen, het det i meldingen.

Planen var å annonsere dette forslaget neste mandag, noe det ikke blir noe av nå.