Børs og finans

Britisk rentedom klar

Sentralbanken holder renten uendret, men det er innstramninger på vei (utvidet).

Mark Carney. (Adrian Dennis/Pool via AP)

Mark Carney. (Adrian Dennis/Pool via AP)

Artikkel av: Odd Steinar Parr
14. september 2017 - 13.00

Bank of England (BoE) holder sin viktigste styringsrente, base rate, uendret på rekordlave 0,25 prosent.

Dette var i tråd med forventningene.

Syv av ni medlemmer i komiteen stemte for å holde renten uendret.

BoE holder videre rammen for statsobligasjonskjøp uendret på 435 milliarder pund. Denne beslutningen var enstemmig.

Rammen ble utvidet med 60 milliarder pund 4. august i fjor - fra 375 til dagens 435 milliarder pund.

Innstramninger på vei

Samtidig har sentralbanken gitt sitt sterkeste signal på ti år om at pengepolitiske innstramninger kan være på trappene.

Et flertall av medlemmer i bankens pengepolitiske komité signaliserer at - med mindre en plutselig rekke av svake makrotall skulle komme - noe tilbaketrekning av pengepolitiske lettelser trolig vil være passende «i løpet av de kommende månedene».

Ifølge Financial Times er det nå duket for en «neglebitende» rentebeslutning på neste møte i november.

Hele BoE-meldingen her.

Utløser pundrally

Varselet om en strammere pengepolitikk utløser et rally i pundet torsdag ettermiddag.

GBPUSD står i skrivende stund (13:52) i 1,3321, sammenlignet med 1,3207 like før rentedommen og pressemeldingen ble sendt ut klokken 13:00.

Dette tilsvarer altså en pundstyrkelse på over én cent mot dollar.

I prosent snakker vi nå om en pundstyrkelse på 0,9 prosent i dagens handel.

Bankens dilemma

Investorer var i forkant på utkikk etter et skifte i antallet medlemmer i bankens pengepolitiske komité som stemmer for en renteøkning, etter at inflasjonen sist måned gjorde et byks sist til godt over BoEs mål.

Men det var de samme to som stemte for renteøkning denne gang, som på forrige møte: de to eksterne medlemmene Michael Sanders og Ian McCafferty.

Det nye eksterne medlemmet, Tenreyro, stemte sammen med sentralbankens egne medlemmer (og det fjerde eksterne medlemmet) for å beholde dagens rentenivå.

ilemma er at inflasjonen ligger godt over målet (2,9 prosent i august), samtidig som arbeidsledigheten er på rekordlave 4,3 prosent. Ifølge sentralbanken har aktiviteten i det siste vært litt sterkere enn antatt, mens inflasjonen i august var litt høyere enn ventet på forhånd. Selv om inflasjonen er løftet av svekkelsen av pundet, mener BoE at den vil bli liggende høyere enn målet i de tre kommende årene, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i en kommentar.

- Derfor signaliseres det nå behov for en viss innstramning av pengepolitikken i løpet av de kommende månedene. Samtidig har veksten i økonomien bremset kraftig opp i år. Vi tror denne tendensen vil fortsette, og at inflasjonen vil komme raskere ned til målet. Derfor holder vi fast ved vårt syn om at renten vil forbli uendret fremover, avslutter han.