Børs og finans

Glem bitcoin - dette blir fremtidens investering

Investorer som kan kryptovaluta mener bitcoin er "so last year".

Artikkel av: Eline Hvamstad
7. september 2017 - 13.58

Det nye er ICOs eller Intitial Coin Offerings, ifølge Børsen.dk.

ICOs er en blanding av en type børsnotering, IPO og Crowdfunding, ifølge den private svenske investoren, som er dypt inne i kryptovaluta, Andreas Hurtig.

-Eet selskap som vil tjene penger, noterer seg for en ICO. Da kan man som investor gå inn på et veldig tidlig stadie med kryptovaluta, og man får tilbake noe som kalles "tokens", som en digital aksje. Alt støttes av block chains, slik at man kan spore hele veien tilbake, hvem som har gjort hva, forklarer Hurtig til nettstedet.

- Men hva får man ut av det, spør Børsen.dk?

- Token fungerer på samme måte som en aksje. I veldig mange av disse ICOene kan man handle tokens, og da er det på akkurat samme måte som i aksjemarkedet, at tilbudet og etterspørselen styrer prisen på tokens.

Akkurat som at en aksje representerer en liten del av selskapets verdi, gjør token det samme. 

- Du kan stort sett se det som en aksje, sier Hurtig til Børsen.dk.

- Men i motsetning til aksjemarkedet er ICOs fullstendig uten regulering. Er ikke det helt vanvittig farlig?

- Jo, det er det som både er sjarmen og risikoen med dette. Det finnes ikke noe sentralt punkt, som for eksempel en børs, som tar imot og styrer dette. Hvem som helst kan skape en ICO og hvem som helst kan investere i en ICO. Og det gjør at mange av disse er ren scam eller bløff, sier Hurtig. Han sier at han har lest et sted at om lag ti prosent av alle ICOs ikke har noen konkret forretningsplan, de bruker ICOs kun til å få inn penger.

- Det er ulempen. Fordelen er det er en lett og rask måte å få inn penger - og helt uten en tredjeparts kostnad. Rett og slett en fantastisk måte for et selskap å hente penger, mener Hurtig.

Investoren mener det er relativt lett å se om ICOen er en ren bløff eller en reell forretningsmulighet.

- Ofte holder det å se på hvem som står bak ICOen, hvor mye offentlig informasjon finner man på selskapet, hvor er selskapet registrert, på samme måte som man ville undersøkt dersom man skulle investert i et unotert selskap. 

På spørsmål om det ikke er bedre å investere i en IPO, svarer investoren:

- En IPO, hvis den er ekstremt bra, kan kanskje gå opp 50 prosent på noteringsdagen. Mens en ICO kan gå åtte ganger pengene du har investert på første dagen. Så potensiell risk-reward kan være ganske bra, sier Hurtig.

SE HELE INTERVJUET HER!